ШРИ ЛАНКА - на гости в Рая

1 Декември / 12 Декември 2023

Заминаване

1 Декември 2023, 15:55 – Turkish Airlines

Обратен полет

12 Декември 2023, 07:40 – Turkish Airlines

Маршрут

Umandawa Global Buddhist Village > Sigiriya rock fortress > Village tour in Hiwadunna > Minneriya Safari with jeep > Dambulla cave temple > Kandy
Temple of the Tooth Relic > Tea Factory visit > Sita Amman Temple > Cooking experience in Galle Fort > Madu river Boat Ride > Spiritual Discussion in Colombo > Train ride from Nuwara Eliya to Ella > Hiriwaduna village

Програма

Екскурзоводът ни посреща на летището в Коломбо и отиваме към Умандава –място, познато като Глобално Будистко Селище. Преживяването е уникално. Щесе разходим из селото. Ще се докоснем до живота на обитателите му и щеобядваме в Умандава.

Продължаваме към нашия хотел в Сигирия. Настаняване, почивка и наслаждаване на онова, което Ekho Sigiriya Hotel ни предоставя като атмосфера.

Вечеря и нощувка в Сигирия

След закуска се отправяме към прочутата скална крепост в Сигирия/ Sigiriya Rock Fortress. Местните наричат тази скала „лъвската“. Крепостта представлява колосална скала, висока близо 200 м. От 477г. до 495 г. , мястото е кралска цитадела и резиденция. Архитектурата на цитаделата, напоителната система и водните градини и до днес объркват инженерите със своята оригиналност, изобретателност и ефективност. Докато се изкачваме по тесните стъпала на цитаделата, придържайки се за металните парапети, ще открием богато декорирани стени с изключително фини и елегантни фрески с образи на жени. Съхранените цветове са оригиналните, а изяществото на изображенията вълнуват експертите и ценителите на красивото. От скалата се открива удивителна и умиротворяваща гледка към околността;

Продължаваме към Хиривадуна/Hiriwaduna village, за да надникнем в живота на фермерите на Шри Ланка. Ще се повозим на волски каруци, ще видим едно земеделско село отблизо. Предстои ни и отморяваща разходка с катамаран по водите на красиво и спокойно езеро. Ще се разходим из златните полета на селото, ще наблюдаваме как се приготвят традиционни блюда от трапезата на хората тук и ще обядваме в селото /Hiriwaduna village.

По-късно се отправяме към най-големия национален парк на Шри Ланка/ Minneriya National Park. Предстои ни сафари и любуване на дивата и девствена природа: слонове, елени, пауни.

Завръщане в хотела в Сигирия. Почивка, вечеря, нощувка в Сигирия/ EKHO Sigiriya.

След закуска в хотела се отправяме към Канди, културната столица на Шри Ланка. Канди е мястото, което предлага много атракции, богат културен календар и е най-добрата витрина за аристократизма и достолепието на някогашната кралска власт.

По пътя ще отдадем заслуженото внимание на пещерния храм в Дамбула/Dambulla cave temple – място за поклонение на будисти от цял свят. Към храмовия комплекс има и манастирска обител с пет светилища. Това определено е най-добре съхраненият древен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка.

Обяд в едно специално подбрано кътче на радост и хармония – билковата градина в Матале.

Продължаваме към Канди. Тази вечер ни предстои вълнуваща среща и дискусия по въпроси за сърцевината на Будизма с духовния водач на един от манастирите в Канди. Въпросите можем да си подготвим предварително или да ги задаваме такива, каквито са възникнали в съзнанието ни, там в Шри Ланка.

Вечеря, почивка и нощувка в Канди/ Suisse Hotel, Kandy.

След закуска в хотела ще посетим един от най-значимите и култови не само за Шри Ланка, но и за световната будистка общност храм – Храмът със зъба на Буда/ The Temple of the Sacred Tooth (Sri Dalada Maligawa). Построен е от крал Кандян /Кandyan King през 1595, г. като свещен дом за безценната реликва – зъбът на Буда.

Напускаме Канди и продължаваме към Нувара Елия/ Nuwara Eliya, красив малък град, разположен на потънал в зеленина хълм. Местните наричат градчето Малката Англия.

По пътя ще направим спирка, за да видим известните чаени плантации – едно от нещата, с които Шри Ланка се слави и гордее. Ще разберем повече за начина на отглеждане на чая, видовете чай и технологията на чайното производство.

Обяд в Нувара Елия.

По-късно същия ден ще посетим храмът Сита Аман /Sita Amman Temple.


Вечерна разходка около езерото Грегори/Lake Gregory и възможност за спокойна разходка и опознаване на Нувара Елия.

Вечеря, почивка и нощувка в Нувара Елия/ хотел The Lynden Grove, Nuwara Eliya

Закуска в хотела и спокоен ден, за да се отдадем на съзерцание и отмора в атмосферата на Нувара Елия.

По-късно същия ден ни очаква поредното приключение, които носи усещането за автентична Шри Ланка – пътуване с влак от Нувара към Елла. Такова пътуване далеч не е туристическа атракция, а любим начин за придвижване и за местните жители. Влакчето ще ни преведе през живописни хълмове с красиви градини и чаени плантации. Пищна зеленина по меките извивки на спокойни хълмове ще се разстила пред очите ни като дивен килим. Ще преминем през планини, гъсти гори, през мостове и тунели, през наистина китни селца. И ако не пропуснем момента ще уловим усмихнатите погледи, на хора живеещи в неразривна връзка с природата.

Ще обядваме при пристигането ни в Елла , а после ще посетим моста на 9 те арки/ Nine Arch Bridge , с който хората тук много се гордеят.

Вечеря, почивка и нощувка в Елла/хотел Ella Mount Heaven.

След закуска в хотела се отправяме към Бентота.

По пътя ще посетим водопада Равана/Ravana Waterfall/. Популярно и обичано природно богатство, заради живописната картина на стичащите се води, а и заради това, че този водопад е един от на- големите в Шри Ланка.

Обяд по пътя.

Пристигане в Бентота, настаняване и време за заслужена почивка и плаж след дните, наситени с толкова много впечатления.
Вечеря и нощувка в Еко сърф хотел, Бентота/ EKHO Surf, Bentota.

След закуска в хотела се отправяме се към холандската крепост и красивото градче Галле – безспорно бижу, което не бива да бъде пропуснато за посещение и разходка. Неслучайно Галле е част от списък на ЮНЕСКО за световно наследство.

В Гале ще направим истински майсторски клас за Шри Ланкска кухня. Запознатите с темата твърдят, че това е най-комплексната кухня на Южна Азия. А да се потопим в това изкуство сред крепостните стени на обаятелно Гале си е повече от удоволствие. Нашият кулинарен експеримент ще започне със среща с домакина ни готвач, с който заедно ще се разходим из пазара на Гале. Ще се научим как да избираме нужните ни продукти и да оценяваме свежестта им. След като направим нужния подбор ще се отправим към кухнята за да приготвим вкусни и типични за островните хора блюда. Ще си запишем рецептите, ще си зададем въпросите. Всъщност, и ще обядваме тук –в специално избрана обстановка на хармония и спокойствие.

По пътя обратно към Бентота ще се повозим на лодка по река Маду Ганга. Ще се полюбуваме на гъстите мангрови гори, ще преминем през тъмни каверни, които се редуват с ярки отворени водни пространства. Река Маду кипи от живот – крокодили, водни змии, риба, корморани, щъркели и какви ли не още птици.

Вечеря, почивка и нощувка в Еко сърф хотел, Бентота.

Закуска в хотела.

Ден на пълен отдих, отмора и наслада!

Вечеря, нощувка в Еко сърф хотел, Бентота.

След закуска в хотела отпътуваме към Коломбо, столицата на Шри Ланка.

Предстои и ни вълнуващо пътуване из многоликата столица на островната държава: оживени улици, шумни пазари, тихи храмови пространства.

Обяд в Коломбо.

За желаещите вечерта разговор и среща с един от най-големите и признати днес изследователи и автор на книги за медитацията като инструмент за себепознание, саморазвитие и овладяване на ума, За медитацията, отвъд илюзията за медитацията; за сърцевината на истинската медитация ще разговаряме с д-р Випула – преподавател в Университета в Коломбо и практикуващ Аюрвед.

Вечеря, почивка и нощувка в Коломбо.

Закуска в хотела и трансфер до летището в Коломбо за полет по линията Коломбо – Истанбул – София

Пакетна цена на пътешествието: 2185 евро

Шри Ланка - на гости в Рая

Пакетната цена включва:

 • Международен полет София – Истанбул – Коломбо
 • Международен полет Коломбо – Истанбул – София
  Всички хотели на база настаняване в двойна стая със закуски и вечери.
 • Посочените обеди по време на пътуването 
 • Трансфери от и до летище, както и комфортен автобус през цялото пътуване.
 • Английско говорящ екскурзовод.
 • Входни такси за всички места на посещения, упоменати в програмата:
  • Умадава Глобално Будистко Селище (с включен обяд в селището)
  • крепостта Сигирия
  • Тур в Хивадунна (с включен обяд)
  • сафарито с джип в Минерия
  • Пещерния храмов комплекс Дамбула
  • Храма на зъба на Буда в Канди
  • посещение на чаена плантация
  • храмът Сита Аммон
  • готварски майсторски клас в Галле (с включен обяд)
  • разходка с лодка по река Маду
  • духовна дискусия с проф. Випула в Коломбо по темата медитация
 • Билети за влака Нувара Елия – Елла.
 • Всички туристически такси.
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро.
 • Литър минерална вода на ден.
 • Водач от българска страна
Цената на пътешествието не включва:
 • Входове за места на посещение не упоменати в програмата
 • Виза за Шри Ланка (формулярите за визата се попълват  оnline)
 • Бакшиши
 • Разходи от личен характер
Условия на от отказ от пътуването:
 • 90 дни преди датата на отпътуването – платената от Клиента сума се възстановява до 100%
 • 60-89 дни преди датата на пристигане в Коломбо – тур оператора задържа до 25 % от сумата
 • 31-59 дни преди датата на пристигане – тур оператора задържа 60 % oт сумата
 • 21- 30 дни преди датата на пристигане – тур оператора задържа 80 % oт сумата
 • 0- 20 дни до пристигане – тур оператора задържа 100 % oт сумата
 
Условия на плащане:
 • Всички плащания се извършват по банков път в евро или лева по курс 1,95583.
 • До три (3) работни дни след всеки направен превод, Клиентът получава фактура за внесената сума.
 • При записване Клиентът внася 30 % от цялата сума за пътешествието.
 • 40 % oт цялата стойност на пътешествието – до 30 септември. Баланса от 30 % до 1 Ноември.

За въпроси, запитвания и контакти

Валентина Димитрова
ValPrim consulting Ltd, VAT: 175445937, TO Certificate no.: PK – 01 – 6528
Scroll to Top