Кападокия и Коня

Изтекла оферта

Основните теми на пътешествието са раннохристиянските подземни градове и природните скални феномени в района на Кападокия, както и среща отблизо с  учението на суфите, мистичния танц на въртящите се дервиши в Коня, познат като града на Руми – най-големият ислямски мислител, философ и поет на Изтока.

– Отпътуваме от София вечерта в 22 часа, нощен преход с преминаване на българо – турската граница , посока Истанбул. (София-Истанбул=560км., към 8часа)

Сутринта пристигаме в Истанбул.  Настаняване веднага след пристигането, ако е възможно или оставяме багажа на съхранение в хотела. След освежаващо кафе се отправяме за разходка из Истанбул. Разходка до Синята джамия/  Sultanahmet Camii, Египетския пазар/ Еgypt market,  разходка с корабче по Босфора, разходка по култовия за града площад Таксим/ Taksim Square и до кулата Галата/ Galata Kulesi.

Вечеря в автентична атмосфера. Нощувка в хотел „ART HOTEL“ 3*(www.gevreklihotel.com.tr), Истанбул.

Ранна закуска и потегляне към  Кападокия. Крайна цел за деня е Юргюп/ Ürgüp. По пътя ще спрем в Анкара, за да посетим мавзолея на Ататюрк/ATATÜRK Moseleum и музея на анатолските цивилизации/Anatolian civilation Museum. Продължаваме към Кападокия. Пристигане в Юргюп. (Истанбул-Юргюп=745км., към 9 часа / Истанбул-Анкара=454км., към 5 часа)

Настаняване и вечеря в хотел „CLUB TURBAN 4*“(www.turbanurgup.com), Юргюп.

Закуска. Посвещаваме целия ден на удивителните подземни градове и на природните скални феномени в района на Кападокия: националния парк Гьореме/Göreme където ще разгледаме древен подземен град, подземният град Каймакли/ Kaymaklı , долината Зелве/Zelve , с нейните безбройни пещери тя е истински музей под открито небе, крепостта Учхисар/Uchisar и романтичния град Аванос/Avanos,  където се намира единствения в света музей на косата.

Вечеря и нощувка в хотел „CLUB TURBAN 4*“, Юргюп.

Ако в групата има ентусиасти, които искат да се полюбуват на гледката над Кападокия от птичи поглед, могат да го направят с балон. Това малко приключение изисква ранно ставане, защото полета е в часовете около изгрева – между 5:30 и 8.30часа. Струва си усилието. Закуска и казваме довиждане на Кападокия в 10:00часа. Отправяме се към  Коня/Konya– града на мистика, поета и философа Джалал ал-Ди Руми. Посещение на хълма на Аладин/ Alaeddin Hill и Аладин джамия/ Alaeddin Mosque, гробницата на султана/ Sultanlar Turbesi, Каратай медресе/ Karatay Medresesi. След вечеря в хотел „PASA PARK HOTEL 4*“ ще се потопим в магията на дервишкия танц сема, не къде да е а в дервишки манастир, основан от ордена на Мевляна. Програмата е 1,30 ч.

(Юргюп-Коня=245км. към 3ч15мин.)

 Нощувка в хотел „PASA PARK HOTEL 4*“ (www.pasapark.com.tr), Коня.

След закуска посещение на мавзолея на Мевляна Руми/ Mevlana Turbe, Серафетин джамия/ Şerafettin Mosque, гробницата на Шамс от Тебризи/ Şemsi Tebrizi Mosque. Среща със суфи учител. Напускаме Коня и поемаме пътя към Бурса. (Коня-Бурса=518км., към 6ч30мин.)

Нощувка и вечеря в хотел „GOLD MAJESTY 4*“ (www.hotelgoldmajesty.com), Бурса.

След закуска и преди  да се сбогуваме с Бурса ще разгледаме града ще посетим: Зелената джамия/ Green Mosque, Мавзолея/ Mausoleum, Голямата джамия/ Grand Mosque и Копринения  пазар/ Silk Bazaar.

Време е да поемем пътя обратно пътя към София (Бурса-София=787км., 9ч30мин). Пристигане късно вечерта.

ЦЕНА:

За група от 35 – до 40 човека цената е 568 лева.

Цената включва:

 • Луксозен автобус, оборудван с ДВД, СД, климатик, навигация.
 • Хотелско настаняване : 5 нощувки – 1 в хотел *** и 4 в хотел **** с 5
 • 5  закуски и 4 вечери.
 • Медицинска застраховка.
 • Екскурзоводско обслужване в Истанбул, Кападокия, Коня и Бурса.
 • Водач от фирмата.
 • Беседи, посветени на Руми, суфизма и дервишите, тематични филми и специално подбрана музика.
 • Пътни такси.

Цената не включва:

 • Обедите и вечерята в Истанбул.
 • Лични разходи.
 • Входове:

Истанбул:

–        разходка по Босфора с кораб 15 евро;

Кападокия:

–        разходка с балон 110 евро;

–        Скалните църкви в Гюреме 15 тл.(5 евро);

–        крепостта Ючхисар 5тл. (1,5 евро);

–        подземен град 15тл. (5 евро);

Коня:

–        музея на Мевляна – 3тл. вход + 3тл. за слушалки (около 2 евро );

–        Турска вечер 25 евро (включва шоу програма и неограничена консумация на вино, бира и местна ракия);

Анкара:

–        Музея на анадолските цивилизации – 15 тл.(5 евро);

NB! 1 евро = 3 турски лири

Условия за записване:

 • Можете да заявите своето желани е за участие в пътуването по мейл , телефони или в офиса на фирма „ВалпПрим“, София, ул. „6 ти септември“  № 24.
 • При записване се заплащат 30% от дължимата сума, а остатъка се доплаща 15 дни преди отпътуването.

 

 • Каймаклъ

Каймаклъ (Kaymaklı) е подземен град, който посреща първите си туристи през 1964 година. Древното име на града е Енегуп. Къщите са построени в около 100 тесни и ниски тунела, които са под наклон. Днес посетителите на Каймакли имат достъп до четири от неговите  етажа. Всяко място в подземния град е организирано около вентилационна шахта. На първия етаж е разположен обора. Отляво от него има вход, който води към църквата, а отдясно се намират стаи за живеене. На втория етаж е бил организиран религиозния център на града – храм и две апсиди. На този етаж също има стаи за живеене. На третият етаж се намират най – важните зони за бита и стопанския живот на подземния град – складовете и кухните, преси за вино или масло. Археолозите откриват там и съдове за топене на мед, който се добивал в мините  между Аксарай и Невшехир. Големият брой на складове и стаи за грънчарство, намиращи се на четвъртия етаж, говорят за един икономически развит и добре организиран град. Каймаклъ е един от най – големите подземни града в района.

 • Национален парк Гьореме

Ако не сте чували за „Национален парк Гьореме“ (Goreme) вероятно веднага ще се сетите, че той се намира в Турция. И ще сте прави. Изненада идва от това, че не говорим за обширни и добре подържани градини или огромни площи от лалета. Национален парк Гьореме Ви грабва, пленява и покорява с лунния си пейзаж, оформен от ерозивната сила на природата и времето. По цялата огромна територия на Гьореме са пръснати причудливи скали със странни форми, достойни за футуристичен филм. Всичко изглежда така нереално и неземно, че е трудно да си представим как някога тези скали са били дом за големи общности от хора. Наличието на църкви и училища, тържище и магазини, складове и работилници – всичко говори за добре организиран и прецизно подържан живот в подземните градове на района.

Национален парк Гьореме, както и цялата околност е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Днес този удивителен край на Турция привлича милионни туристи, поклонници и  ценители на уникалните археологически обекти, пръснати из красивата ни планета. Археолозите смятат, че някога само църквите в околността са били 365, за да има по една за всеки един ден. Оцелелите до днес са едва 30. Някои от тях се действащи, а за радост на ценителите на нестандартното, част са превърнати в необичайни хотели

В Гьореме ще попаднем в един странен, древен и мистичен свят. Ще ни е нужно въображение, за да си представим живота на жителите му, преживели гонения, изпитания и суровите условия на епохите на ранното християнство и средновековие

В скалните образувания в долината Гьореме, християните успявали да намерят спасение и да оцеляват с векове.

Освен жилищните части, които са снабдени със всичко необходимо-легла, маси, столове и т. н., най-голям интерес представляват църквите и параклисите заради богатите си декорации.

Безспорно една от забележителностите е “Църквата със сандалите“ (Carikli Kilise), която датира от 11-12 век.  Името идва от двата отпечатъка на входа, които приличат на сандали.

Сред значимите паметници на културата са мъжкият и девическият манастир, змийската църква, известна, като Църквата на Св. Онуфрий с фрески от 11 в., църквата с ябълката, датираща от края на 11 в/началото на 12 в. Предполага се, че около църквата е имало ябълкова градина и това е дало името на храма. Списъкът на безценни паметници на християнската история продължава с параклиса на света Екатерина от 11 в., църквата с катарамата, чиято най-стара част датира от 10 в. и е удивително богато изрисувана.

Допълнителни радости за пътешественика с отворени сърце и сетива са произведенията на местните грънчари и винари, ароматите на билки и подправки, ярките цветове на ръчно тъканите килими.

 • Град Аванос

Аванос е малък град в централната част на Турция, в провинция Невшехир. Градът е част от туристическия регион на Кападокия – богата и древна история, с изумителни природни забележителности, с вековна традиция в грънчарството, килимарството и виноделието. От Аванос се открива гледка към Къзълърмак или Червената река. Именно от нейните наноси се добива специалната червена пръст, която се използва от грънчарите в региона за направата на цветна керамика, рисувана и украсявана пищно. Ще бродим по улиците на града, покрити с големи обли камъни, извадени при прокопаването на подземните градове в региона. В близост до Ванесса/старото име на Аванос/, под връх Идис, се намира Йозконак – подземен комплекс на 40 метра дълбочина. В твърдия гранит са издълбани десет нива, свързани с тунели. Посетителите имат достъп само до 4 от нивата, но и това е достатъчно, за да бъде усетена мистичната атмосфера на това уникално място.

Освен характерните за Аванос забележителности и пейзажи, градът разполага и с един от най-интересните в света музеи. Единственият музей на косата. В голяма, издълбана в скалата, ниша са събрани косите на повече от 16 хиляди жени. Историята на тази странна експозиция започва преди близо 30 години. Създателят ѝ Чез Галип трябвало да се раздели съв своя приятелка, защото тя била принудена да напусне град Аванос. На раздяла тя му оставила кичур от русата си коса. Сега много от жените, посетили пещерата, оплитат отрязаната си коса около листче. Два пъти в годината. Галип избира десетина кичура от стените и кани притежателките им да дойдат отново в Аванос за една седмица и да поработят в работилницата на грънчаря като благодарност, че са помогнали за развитието на музея му.

 • Долината Зелве

Зелве е долина в турският регион Кападокия в провинция Невсехир, която почти изцяло се състои от пещери. Това е истински музей на открито. Зелве е населена още по римско време и е служела в течение на времето като убежище за византиици, селджуци, османци, гърци и турци. Сред различните църкви се намира и една джамия. През 1953г., последните жители на Зелве напускат долината и пещерите, прогонени от земетресенията и ерозията. С помоща на държавата те се заселват в новопостроения Yeni Zelve (Ново Зелве). През 1967г. местността е обявена за музей. Районът се състои от три долини (ръкава), чиито стени са покрити изцяло с пещери, които са били изкопани от жителите в меката туфа.

Църквите в Зелве са изографисани толкова пищно, колкото и в Гьореме, тъй като са датирани от времето на иконоборството или малко по-рано (8 до 9 век). Те показват прости рисунки и издялани от скалата орнаменти. Днес може да се види една скулптура на кръст във връзка с архаичните символи. На север от третата долина се намира двойна църква, която се състои от Църквата с рибата и Църквата с гроздето.

 • Коня и Руми – приказка и послание, сътворени с мъдрост, вдъхновение и любов

Неподражаемата Елиф Шафак и нейния роман „Любов“ запалиха интереса към Коня, суфизма и Руми в съзнанието на европейците.

Град Коня е меката на суфизма – едно от най-вълнуващите учения, прекрачващи вътрешните ограничения, които всяка религия носи. Този град е свързан с името и на един от тримата най-велики ислямски поети, философи и мъдреци, дръзнал да търси отговорите на най-трудните въпроси – кои сме, защо сме тук и накъде вървим. Нещо повече, в своята поезия, чрез притчите и философските си беседи Руми предава своите прозрения и отговори, които носят знака на посветения, на космическия човек.

Мевляна Джалал ал-Дин Руми e прочут ислямски поет, последовател на суфизма, водач на ордена на Мевлеевите. Роден в град Балх в днешен северен Афганистан. Разположен по великия път на коприната, през 13 век градът е бил не само развито търговски средище, но и важен център на науката, изкуството и на многобройните религиозни вярвания. През тази епоха Балх е многонационално и мултирелигиозно средище, където в мир, търпимост и толерантност живеят съжителстват ислям, християнство, зороастризъм и будизъм. Четат се и се изучават древногръцките философи, поети и мислители, търсели са се пътища за съчетаване на техни хуманни идеи с религията и философията на исляма.

Истинското име на Мевляна е Джалал ал-Дин Мохамед. Той е втория син в семейството. „Мевляна“/в смисъл на господин, господар/, титла, която му се присвоява по –късно в КОНЯ, където се изявява като духовен учител. Руми означава Анатолиец,/от Анатолия, Анадола/ В източниците написани след смъртта му, за негова рождена дата се посочва 30. 09. 1207 година, но мнозина от изследователите на живота му са склонни да смятат, че датата на неговото раждане е по ранна.

СЕМА – така се нарича въртенето около собствената ос. То е ритуален молебен, създаден от мистичния светец и най-известния и до днес в цял свят суфистки поет Джалал ал-Дин Руми (1207–1273 г.). Той е вярвал, че музиката, танцът извисяват душата, отварят очите на сърцето и човек стига до екстаз, слива се с божественото.

Танцът на дервишите символично изразява идеята на Руми, че „само в сърцето на другия можеш да видиш истински себе си и божието присъствие в теб“. Когато човек се върти около оста си, наподобява една планета. Светът около него изчезва. По този начин той събира космическа енергия и преживява куп промени: изпада в транс, става част от всичко въртящо се, от самата вселена. Тогава духът се освобождава, отърсва се от земното и тленното, за да се устреми към безкрайността, да се слее с божественото.

Повече по тези теми – докато пътуваме до и през мистичните земи в Кападокия и Коня.

 

          Руми:

             Езикът е завеса, скриваща душата.                       Малките герои побеждават своите врагове.

             Когато задуха вятърът,                                             Големите герои побеждават себе си.

             ние виждаме какво има

             вътре в къщата.

                                                                                                        

           Омар Хайям:

Не трябва, не мисли за утрешния час:

                приятелю, живей под слънчевата власт.

                Когато ний умрем, веднага ще догоним

                избягалите векове пред нас.

Scroll to Top