ПОД ДЪГАТА НА ЗМИЯТА

В ИЗСЛЕДВАНЕ НА МИСТИЧНИЯ СВЯТ НА МАИ, ОЛМЕКИ, САПОТЕКИ, ТОЛТЕКИ
07.11 – 22.11.2023

15 дни/14 нощувки

Здравейте пътешественици,

С вълнение ви представяме новата ни  програма за Мексико. Тя е пъстра, наситена, различна. Тя е истински калейдоскоп на епохите от древността през колониалното минало на тази удивителна страна. Включва много нови непознати и малко познати за широката публика места, но и всичко значимо, което  е емблематично за Мексико. Всичко, което е част от усещането за неподатливите на опознаване и днес цивилизации на Мезоамерика. Програмата е резултат на огромната ми обич и признателност към Мексико, което ми е дало най-безценните уроци по сърфиране из вълните на Великото Сега! Програмата стана реалност, благодарение на разбирането и съпричастността на моите мексикански приятели към целите на пътешествието ни из Мексико.

Гарантирам ви висококласни екскурзоводи, които ще дешифрират за вас кодовете за разбиране на Мексико; уюта на бутикови хотели, носещи духа на Мексико и главозамайващ колорит на една страна, която не се поддава на преразказ.

 Мексико не се побира в книгите, нито в снимките. Мексико трябва да бъде преживяно! Оле!!!

ЕДИН АМБИЦИОЗЕН МАРШРУТ - НАКРАТКО

Мексико сити- Куикуилко – Теотихуакан – Керетаро – Сан Мигел де Аленде – Гуанахато – Долорес Хидалго – Туксла – Каньона Сумидеро – Сан Кристобал – Зинакатан – Чамула – Аква Азул – Паленке – Бонампак – Якчилан – Кампече – Ушмал  – Мерида – Чичен Ица – Валадолид – Коба – Тулум – Плая дел Кармен

Детайли

Ден на отпътуване – 07 ноември с полет на Турските авиолинии София- Истанбул – Мексико сити

Посрещане и трансфер до хотела, който се намира в сърцето на мегаполиса – култовия площад Зокало. Ранно настаняване. Почивка до обяд, след което започваме нашата среща с Мексико сити:

 • Националният дворец и картините по  стените  на вътрешния му двор, създадени от Диего Ривера.
 • Катедралата на Мексико Сити  е най-голямата църква в страната. Размерите й са впечатляващи – 118 метра дължина и 54 метра ширина. Строителството на катедралата е започнало около 1560 г. Поради дългия период на изграждане, тя носи архитектурните белези на почти всички стилове на испанското колониално изкуство. Сградата е била издигната на мястото на древен храм на ацтеките, който е изцяло разрушен през 1628 г.
 •  „Болницата на Иисус“ – първият съвместен проект на Кортес и Монтесума след завземането на Мексико от конквистадорите
 • Дворецът на изящното изкуство
 • Свободно време. Почивка. Нощувка.
 • Закуска в хотела.
 • Отправяме се към някога малък колониален град, днес Койоакан е емблематичен район за мега полиса. Многото музеи, галерии, малки ресторантчета и бутици го правят любимо място за разходка за жителите на Мексико сити.
 • Тук се намира – „Синята къща“ или  къщата-музей на Фрида Кало. В тази ослепително синя къща Фрида е поела първата си глътка въздух и пак в нея напуснала света на видимото.  Фрида Кало е известна с горещия си характер, с любовната драма с Диего Ривера и със своите автопортрети. За тях художничката казва: „Рисувам себе си, защото толкова често съм сама, и защото обектът, който познавам най-добре съм самата аз.“
 • Ще разгледаме Университетският град(Ciudad Universitaria). Кампусът е в списъка на Юнеско за Световно културно наследство и причината е, че странната сграда е построена върху море от вкаменена лава.
 • Ще разгледаме Куикуилко – древен град, който според археолозите е бил заселен поне 1400 година преди Христа. Куикуилко възниква като земеделско селище, което процъфтявало векове наред до изригването на вулкан. Много от жителите на града загиват, а оцелелите създали нови селища. Според една от най-популярните исторически версии великият Теотихуакан е построен от потомци на избягалите от изпепеления град. Куикуилко е разположен на южния бряг на езерото Teкcoкo, в югоизточната част на долината на Мексико сити.  Днес  тази част е известна като Тлалпан и е квартал на мегаполиса.
 • Колекциите на Националния Антропологически музей го превръщат в културно –исторически феномен. Една от големите гордости на музея е Пиедра дел Сол (Камъка на Слънцето, неправилно разпознат като календара на ацтеките). Впечатляващата архитектура включва 23 изложбени зали, разпределени в различни корпуси, красиви градини и неизброимо количество впечатляващи артефакти. Общата площ на музея обхваща почти 8 хектара.
 • Завръщане в хотела, свободно време и нощувка в Мексико сити.
 • Закуска в хотела. След закуска се отправяме на едно от най-вълнуващите пътувания за всеки изкушен в историята и загадките на древните цивилизации – Теотихуакан.

Мистичният и грандиозен град се намира на 48 км североизточно от Мексико сити. В най-точен превод от науатл, името на града се произнася с ударение върху “ уа“ и ще рече „Където боговете са сътворени“ или „Място на боговете“. Сред мълчанието на отминалите столетия  ще се насладим на величествените гледки от върха на Пирамидите на Слънцето и на Луната към грандиозното творение на велики майстори и посветени. Ще преминем по булеварда на Мъртвите, ще бъдем респектирани от мащабите и съвършените геометрия на това истинско чудо. Учените и изследователите и до днес търсят ключ към загадките, завещани в символите на градежа от мистичните създатели на града.

 • Денят ще завърши с посещение на една от безспорните светини на Мексико и за всеки мекскиканец – световно известният олтар на Мадоната от Гуаделупе. Олтарът е построен близо до хълма на Богородица ( мексиканците я наричат Дамата от Гуаделупе), където тя се е явила на Свети Хуан Диего.  Този олтар е най-посещавания католически обект на нашата планета след Ватикана.

Завръщане в хотела. Вечерна почивка и свободно време. Нощувка в Мексико сити.

 • След закуска в хотела се сбогуваме с Мексико сити и поемаме към малко познати, но красиви и чаровни градове, които са визитката на колониално Мексико. Градове са ключ към разбирането на тази ярка и пъстра страна:
 • Керетаро е първата спирка за деня. Красив град, известен със своите барокови и неокласически архитектурни шедьоври – площади, църкви, музеи, пъстри пазари, артистични бутици, кафенета, ресторантчета. Кератаро е столица на един от най-малките щати в Мексико. Името на града идва от езика пурепеча и означава „игра с топка“. Доиспанското население в този регион са Отоми – един от коренните народи на централно Мексико. Първият испански завоевател, който достига до тези земи е  Ернан Перес де Боканегра. Годината е 1531.

Керетаро е живописно разположен на висок хълм, от който се открива прекрасна гледка към разстилащата се в подножието му малка долина.

 С времето градът става седалище на голям брой манастири и болници, основани по различно време и от различни религиозни ордени: францисканци, йезуити, августинци, доминиканци, кармелити и други

След разходка из центъра и забележителностите на града продължаваме към Сан Мигел  де Аленде.

 • Сан Мигел не е от леснодостъпните, но стигнете ли до там, неизбежно се влюбвате в магията му. Място  с притегателна сила за художници, писатели, музиканти.Градът заслужено е намерил място в списъка на Юнеско за световно историческо и културно наследство.

По – новата история на града започва от 1542, когато се превръща във важен център на търговията със сребро за Испанската корона, а по-късно играе водеща роля в мексиканската борба за независимост. Сан Мигел де Аленде носи името на основателя си –  францисканския монах Fray Juan de San Miguel.

През 1826 г. старото име на града (Сан Мигел ел Гранде) е променено, за да бъде почетен националния герой Игнасио Аленде – една от най-легендарните фигури във войната за независимост на Мексико.

Сан Мигел де Аленде е известен с добре запазената си колониална испанска архитектура, със своите романтични калдъръмени улици, обрамчени от цветните фасади на колониални имения, домове, малки бутици, кафенета и ресторантчета. Културният микс на стилове и ярките декоративни цветове превръща Сан Мигел в безспорната перла в колониалната история на Мексико.

Най-високата сграда на града е храмът, построен от розов варовик  в чест и поклонение пред Архангел Михаил (Parroquia de San Miguel Archangel). Готическата фасада на църквата е вдъхновена от “Саграда Фамилия”  в Барселона.

Малките магазинчета на Сан Мигел де Аленде са смесица от художествени галерии, магазини за сувенири, съвременни бутици и антиквариати.

От уличната храна до гурме ресторантите, кулинарните удоволствия са задължителен щрих от радостта на гостите на града.

 • Настаняване в хотела, свободно време и нощувка в Сан Мигел Аленде.
 • След закуска в хотела се отправяме към Долорес Хидалго. С това място е свързано най-важно събитие в колониалната история на страната – Отец Мигел Хидалго Костиля огласява своя прочут призив за независимост на Мексико (El Grito). Денят е 16 септември 1810 г., пред църквата Nuestra Señora de los Dolores. След отвоюването на независимостта, градът бива преименуван на Долорес Хидалго в чест свещеника, дръзнал за призове народа си на борба за независимост.
 • Продължаваме пътя си към  Гуанахато.

Градът  се гордее с красотата на своето бароково изкуство,  с базиликата Nuestra Señora, храмът на San Diego и със своите подземни улици.

Ще посетим и къщата- музей на емблематичния за Мексико художник Диего Ривера, известен със своите мащабни платна и стенописи, разказващи драматичната история на Мексико.

Ще разгледаме регионалния исторически музей Alhondiga, както и Monumento al Pipila, символ на назависимостта на Мексико.

 • В края на деня се връщаме обратно в Сан Мигел де Аленде.
 • Свободно време, почивка и нощувка в Сан Мигел Аленде.
 • След закуска в хотела отпътуваме към летището на Мексико сити. Предстои ни вътрешен полет до Туксла(Tuxtla Gutierrez).
 • Пристигане и трансфер към Сан Кристобал, който се намира в южно Мексико. Градът е културната столица на региона. Червени керемидени покриви, калдъръмени улички и балкони от ковано желязо, окичени с цветя – всичко това превръща Сан Кристобал в истинско радостно преживяване за пътешественика.
 • Основните забележителности на града са катедралата, църквата Санто Доминго, големият пазар на занаятите и музея Casa Na Bolom. Ще се любуваме и на романтичните улички, красиви каменни фасади, артистични бутици, галерии, кафенета и ресторантчета.
 • Свободно време, за да се наслаждаваме на невероятната атмосфера на историческия център на този стар, благороден и носещ усещане за патина град.
 • Почивка, вечеря и нощувка в Сан Кристобал
 • Закуска в хотела и се отправяме към каньона Сумидеро. Между величествените му скали, които на места стигат до 1000 метра височина тече една от двете големи реки на Мексико – Грихалва. Ще се разходим  с лодка по реката, за да се любуваме на гледките, скрити между величествените рамене на каньона. През 1980 г. Сумидеро е обявен за защитен природен парк, заради  своята геология, впечатляващи скални образования и застрашените животински видове, за които каньонът е дом.
 • След разходката по река Грихалва ще спрем за кратко в малкото градче Чапа де Корсо( Chapa de Corzo), за да допълваме впечатленията си за бита и традициите на мексиканците, далеч от влиянието на мегаполисите.
 • Продължаваме към Зинакатан(Zinacatan) и Сан Хуан Чамула(San Juan Chamula). Тези две селца високо в планините са нашата врата към докосването до автентичните обичаи, традиции и начин на живота на хората в затворените индиански общностти. В Чамула ще посетим църквата, посветена на Свети Йоан. Каквото и да ви разкажа за това необикновенно място, срещата с него ще ви изненада, развълнува и ще си намери трайно място в паметта ви.
 • Ако се фенове на автентичното занаятчийско изкуство – Чамула е вашето място! Майсторството и естетиката на занаятчийските умения на индианците тук са повече от впечатляващи: ръчно тъкан текстил, плетени колани, везани кожени изделия, килими, одеала, дървени маски, статуетки. Всичко носи печата на съхранените от дълбока древност символност, вплетена в шевици и изразена в неподражаем подбор на цветове.
 • Завръщане в Сан Кристобал. Свободно време, вечеря и нощувка в Сан Кристобал.
 • Рано сутринта се сбогуваме със самобитния Сан Кристобал и се отправяме към водопадите Аква Азул (Синята вода) . Името идва от ослепителния цвят на аквамарин на каскадните води. В много от басейните на водопада може дори да се плува, стига да не е през дъждовния сезон. Тогава водите са по-скоро кафяви, отколкото сини. Водопадите се намират в средата на тропическите гори на Чиапас, между Паленке и Окосинго.
 •  След Аква Азул ще спрем за кратко до още един водопад – Мисол – Ха, откъдето ще продължим към Паленке(малък град в планината). Там се намира една най-значимите архиологически ценности за историята на Мезоамерика –  древният град на Господаря Пакал.
 •  Пристигане в Паленке. Свободно време, за да разгледаме град Паленке
 •   Настаняване в хотела. Нощувка в Паленке.

След закуска в хотела се отправяме към древния град Бонампак. Малко известно на масовата публика, това археологическо бижу се намира в средата на джунглата. Бонампак е свързан с развитието на цивилизацията на маите в Чиапас. Градът няма внушителните мащаби на Ушмал и Чичен Ица, но е безценен и известен със своите стенописи. Съоръженията тук са датирани към късния класически период (около 580 до 800 г. сл. н. е.). За първи път това място става известно за не – маи едва през 1946 г.

В Бонампак заставаме пред нещо, което си струва усилието да се стигне до тези отдалечени от масовия човешки поток кътчета древност. Това са ярките оргинални стенописи и рисунки в три от храмовете, които са били част от религиозната и политическата церемониалност на комплекса. Според категоричното мнение на изследователи и експерти, това са най-добре съхранените стенописи в Мексико, които ни дават уникалната възможност да придобием представа за изкуството и майсторството на маите.

 • След Бонампак, лодка ще ни отведе до Яхчилан. Достъпът до древния град е възможен единствено по река Усумачинта, която тече между бреговте на Мексико и Гватемала. Докато пътуваме(близо час) ще се любуваме на тропическите гори по двата бряга и на техните диви обитатели – крокодили, орли, тукани, маймуни и др.

В Яхчилан се намират останките на единствения храм на маите, изграден в самата река, заради религиозните церемонии по време на пролетното слънцестоене. Градът е основан през 5-ти век и достига блясъка на своето развитие през 8-ми век. Известен е със съхранените над 130 каменни паметници и стели, разказващи истории от царския живот. Градът е  един от най-елегантните примери за класическа архитектура на маите.

 • В края на деня се завръщаме в Паленке. Почивка, вечеря, свободно време. Нощувка в Паленке.

През този ден ни предстои вълнуваща среща с един от най-забележителните древни градове на Маите – Паленке. Често определят този археологически комплекс като най-романтичния. Каквито и да са личните усещания, мястото е ключово към разбирането на цивилизацията на маите, а Паленке е свързан с периода на възход и разпространение на културата на маите по тези земи.

Ще застанем лице в лице с  най-голямата стъпаловидна пирамида на Мезоамерика, ще видим Храма на надписите и ще научим за артефактите, намерени там и  изиграли ключова роля за изучаването на цивилизацията на Маите. 

 • След Паленке пътят ще ни отведе до Кампече. Пристигане. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка в Кампече.
 • След закуска в хотела, се отправяме към Ушмал, за да изследавме един от най-добре запазените и автентични образци на архитектурния стил Пуук/Puuc. Декоративните елементи по сградите на този архиологически парк (като 3 де маската на бог Чаак, колонадите, двуглваия ягуар и други иконографични символи) са ярка демонстрация за важното културно, търговско и култово –религиозно значение на Ушмал за цивилизацията на маите от класическия период.
 • След Ушмал продължаваме към Хасиенда Сотута де Пеон/Hacienda Sotuta de Peon. Правим пореден скок във времето и се връщаме в атмосферата на колониалната култура на Мексико. История, гастрономия, плантации на агаве, сеноте, имение с красиви колонади и френска мозайка, и всичко свързано с прочутото влакно henequen, което тук определят като „зеленото злато“ на региона.
 • Продължаваме към Мерида – крайната спирка за този ден.
 • Пристигане, настаняване, почивка, нощувка в Мерида.  Мерида,  освен всичко друго, е и точното    мястото за дегустация на автентичната кухня на Юкатан в цялото нейно разнообразие и вкусове.
 • Закуска в хотела и отпътуваме към едно от 7-те чудеса на света – Чичен Ица

Абсолютно и неоспоримо най-посещаваният археологически обект в Юкатан. Причината е нетрадиционната арихитектура, красотата  на сградите, удобното и лесно достъпно географско местоположение на града, многото скрити загадки, с които  е свързана самата история на археологическите разкопки там. Сливането на чисто маиа конструктивни стилове и декоративни елементи с влиянието на народите от Централно Мексико, превръща Чичен Ица в едни от най- значимите и ярки примери на Маиа – Толтекската цивилизация в Юкатан.

Впечатляващо много и във впечатляващо добро състояние са оцелелите конструкции и съоръжения в Чичен Ица: Храмът на войните, Обсерваторията “El Caracol”, игрището за прочутата игра на топка, дворцови сгради, ритуални площадки и платформи.

 • След Чичен Ица се отправяме към малкия и носещ белезите на много патина малък колониален град Ваядолид.
 • Настаняване, разходка из града и нощувка във Ваядолид.
  • Закуска в хотела във Ваядолид и потегляме към архиологическите обекти Коба и Тулум.
  • Коба се намира в сърцето на Mayan Jungle. В Коба се намира най-високата пирамида в Юкатан. Според археолозите, от общо 6,500 съоръжения и конструкции в древния град, разкрити са едва няколко, но затова пък те са повече от изящни и впечатляващи.
  • Ще изкачим стъпалата на Nohoc-Mul, основния храм, който е висок около 130 фута, с 120 стъпала до върха, за да притихнем пред разкриващата гледка към заобикалящата ни джунгла.
  • Тулум е разположен в крайбрежието, известно като Ревиера Маия. Тулум е единственият град на маите, приютил се на висок красив бряг, до тюркоазените води на Карибите. Това го превръща в един от най-атрактивните и зрелищни архиологически обекти на мистичната цивилизация. Самото име „Тулум“ означава „стена“ и се отнася до факт, че някога градът  е бил заобиколен от едната страна от стена, а от другата страна защита е бил брегът и скалите му. Тулум е бил създаден като търговско пристанище на маите в Юкатан.
  • Крайната спирка на този ден е Плая дел Кармен. Настаняване в хотела, свободно време и нощувка в Плая дел Кармен.
 • Това е нашия последен ден преди опътуването ни за България. Отреден е за почивка, плаж, лежерна разходка из артистичните улици на един от най-колоритните градове на Ревиера Маия. Или просто ден, в който преди да съберем багажа си, да съберем впечатления и преживяно  в магията Мексико.
 • Полета на Турските авиолинии: Канкун – Инстанбул – София  

КРАЙ НА ПЪТЕШЕСТВИЕТО

Пакетната цена на пътешествието: 3220 евро

Цената е на база настаняване в двойна стая в хотели 4*, ВВ(нощувка/закуска) и включва:

 • Международен полет София – Истанбул – Мексико Сити ; Канкун – Истанбул – София
 • Всички трансфери от и до летище
  • Вътрешен частен за групата транспорт през цялото време на пътешествието .
  • Вътрешен полет Мексико сити – Tuxla GTZ.
 • Настаняване в хотели през цялото време на пътешествието.
 • Английски говорящи екскурзоводи през всичките дни на пътуването( 2-ма през различните етапи на пътешествието)
 • Всички входни билети за всички археологически обекти и музеи, предвидени в програмата.
 • 3 нощувки в Мексико сити в Hampton Inn Suites 4* (или подобен).
 • 2 нощувка в Сан Мигел де Аленде в Real the Minas 4*( или подобен).
 • 2 нощувки в Hotel Casa Vieja 4* в Сан Кристобал.
 • 2 нощувки в Hotel Nututun 4*(или подобен) в Паленке.
 • 1 нощувка в Hotel Plaza Campeche 4*(или подобен)в Кампече.
 • 1 нощувка в Hotel El Castellano 4*(или подобен) в Мерида.
 • 1 нощувка във Валадолид – El Meson Del Marquez 4*(или подобен).
 • 2 нощувки в Плая дел Кармен – Lanun Suites 4*( или подобен)
 • Водач от българска старана.
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 евро.
Цената на пакета не включва:
 • Обеди и вечери.
 • Допълнителни екскурзии, които не са част от обявената програма.
 • Лични разходи, бакшиши.
Bажно: Пътешествието се осъществява при група от минимум 12 човека

Ако някой от пътуващите иска да продължи престоя си в Мексико с допълнителни дни за почивка вариантите са: Плая дел Кармен, Исла Мухерес, Тулум.

За онези, които искат да продължат пътешествието из света на маите можем да добавим  към описаната програма продължение в Белиз –  4 дни. Програмата и цените са обект на отделна оферта. По време на престоя в Белиз предвиждам и посещение на прочутия древен град Тикал (Гватемала)

Необходими документи

 • Задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на връщане и поне две свободни страници.
 • За деца под 18 г., пътуващи без родители – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да за вписани и двамата родители.

Начин на плащане и документи от Туроператора към Клиента

Всички плащания се извършват по банков път. До три дни след финалното плащане клиента получава фактура за преведените от него суми.

Освен фактурата, Клиентът получава и Договор за туристически услуги, в който са посочени детайлно всички услуги, ангажименти и отговорности на Туроператора.

 • При записване – 30% от пакетната цена;
 • До 30 септември – 40% от пакетната цена;
 • До 30 октомври – финално плащане 30% от пакетната цена

ВАЖНО: ⚠️ Посочената пакетна цена е с включени цени на самолетните билети София – Мексико сити/Канкун – София към момента на съставяне на настоящата оферта. Промяната на ценовата тарифа от страна на Авиокомпанията към момента на купуване на самолетните билети може да  наложи промяна  на крайната цена на пътешествието съобразно  новите цени на билетите. ⚠️

За повече информация и въпроси

Валентина Димитрова
Skype, Viber, WhatsApp, Telegram, Signal на същия телефон
ValPrim consulting Ltd, VAT: 175445937, TO Certificate no.: PK – 01 – 6528
Scroll to Top