Шри Ланка

– Посрещане на летището от представител на партньорската фирма. Трансфер до хотела в Негомбо. Информационен коктейл по програмата, както и за възможностите за допълнителни екскурзии и забавления. Нощувка в Негомбо.

Възможност за тези, които нямат нужда от часова адаптация: Разходка с лодка по Холандския канал, до близката лагуна и морето.

– След закуска ни предстои обиколка на Негомбо. Ще разгледаме двата основни храма в града – Будисткия и Католическия, ще се разходим из малкото рибарско селище, рибния пазар и базара на сувенири и произведения на местните майстори занаятчии.
Следобед – екскурзия до Коломбо – днешната търговска столица на Шри Ланка. Нощувка в Негомбо.

Възможност за тези, които нямат нужда от часова адаптация: Разходка с лодка по Холандския канал, до близката лагуна и морето.

След закуска напускаме Негомобо, за да разгледаме най-високата статуя на Буда в Шри Ланка, след което ще посетим Анурадхапура, първата и най-древна столица на острова /4 век пр.Хр./ Ще видим свещеното Бо дърво, ще разгледаме известната статуя на Samadhi Buddha. Ще побродим из останките на двореца Бразен и ще разгледаме оцелелите стенописи. След Бразен се отправяме към град Михинтале, откъдето започва навлизането на Будизма в Шри Ланка. Пристигане и нощувка в Хабарана/Сигирия.

След закуска продължаваме пътуването си през историята на Шри Ланка с посещение на Полонарува – средновековната столица на екзотичния остров, паметник на ЮНЕСКО. Това е най-добре планираната археологическа местност в Шри Ланка. Ще разгледаме Кралския дворец и известния манастирски комплекс Гал Вихара, който е изсечен в скалите, а край него е положена 15 метрова монолитна статуя на лежащ Буда. Следва Храмът „Бисерът на Цейлон“ с гигантските статуи. Отделяме внимание на монументалните руини на чудно красивия град-градина и изкуственото езеро Паракрама, което впечатлява с майсторската си напоителна система, изградени през 12 век от владетелят Паракрамабаху l.

Нощувка в Хабарана/Сигирия.

Още: За по-приключенски настроените има две допълнителни възможност, с които могат да наситят деня: джип сафари в националния парк Каудула, за да видят отблизо дивата природа или разходка из джунглата на Харабана на гърба на слон – свещеното за островитяните животно.

След закуска ще разгледаме Лъвската скала , крепост – дворец в Сигирия /паметник на ЮНЕСКО/. Смята се за Осмото чудо на света. Крепостта е обитавана още от 5 век пр. н.е. Най-впечатляващото на крепостта на крепост била издяланата в нея внушителна фигура на седнал лъв. Между лапите, челюстта и гърлото на лъва се издигала стълба, която отвежда в двореца. Днес от лъва са останали само лапите и част от стълбата.Напълно запазени са обаче чудните градини, които водят към крепостта, както и руините на двореца. Интересна находка е Огледалната стена. Според оцелели стенни надписи, варовиковата облицовка на тази стена била толкова перфектно шлифована, че отразявала рисунките от отсрещната стена. Днес, дори и 15 века по-късно, блясъкът на стената все още личи.

След Сигирия се отправяме към скално – пещерния храм Дамбула, построен през 1 век пр.Хр. Дамбула е поредното чудо на Шри Ланка, намерило своето място в списъка на Световното историческо наследство.

Следобед продължаваме към Канди. По пътя ще направим малка спирка за почивка в градината за подправки в Матале. Тук ще научим повече за характерните подправки на Шри Ланка, за тяхното използване в местната кухня, както и за традициите в отглеждането им от векове насам.

През този ден ще видим и едно от най-значимите места и свещени реликви, които се намират тук – „Храма на зъба на Буда“. Истинска рaдост и забавление носят магазинчетата и сергиите с ръчно правени сувенири, етно-арт произведения на местните майстори, базара на перли и сапфири, обработвани пред очите ни по технологии, съхранени от векове.   Денят ще завърши с посещение на местна етнокултурна програма. Нощувка в Канди.

След закуска – посещение на приют – резерват за слонове в Пинавела, създаден през 1975. След Пинавела се отправяме за посещение на Кралската ботаническа градина в Парадения. Свободно време и възможност побродим сами из Канди. Нощувка в Канди.

След закуска поемаме на път през живописни планини до Нувара Елия, високопланински курорт /1884м./ в планината Пидуруталагала. Заради домове с островърхи покриви, англиканската църква, сградата на пощата с часовникова кула, старинни вили с поддържани тревни площи наричат Нувара Елия «Малката Англия».С годините почивката през април станала традиция и след напускането на англичаните, местните жители запазили този обичай.

Пак в стила на консервативна Англия тук се намира и едно от най-добрите игрища за голф в Юго-Източна Азия,както и парка Виктория, хиподрума и езерото Грегори.

Планини покрити с чаени храсти, водопади, пищна растителност – природата в Нувара Елия ще ни предложи наистина магнетични пейзажи. Тук ще посетим и чаена фабрика, ще научим тайните на Цейлонския чай и ще се освежим с по чаша от тази ароматна и ободряваща напитка. Нощувка в Нувара Елия.

Още възможности за деня:

По-неуморните от нас могат да се повозят на влакче от Канди до Нувара Елия за допълнителни дози зашеметяващи пейзажи.

Днес ще закусим в природния парк „Края на света“, който изненадва със спиращи дъха пейзажи и водопади, с богатата си флора и фауна. Тук се намира и един от най-известните водопади в Шри Ланка – Бакер.

След закуска – свободен преди обед в „Малката Англия“. Следобед се отправяме към Върхът на Адам, място, с което е свързана една от най-красивите старозаветни легенди. Бог изгонил Адам и Ева от Рая, заради неспазената заповед да не посягат към дървото на познанието. Но като милостив Баща Той решил да им приготви места, които се близки до Рая, за да им е уютно в новия дом. Мястото, където Адам бил спуснат от Рая било именно Шри Ланка. Първата стъпка на Адам на върха на скалата оставила огромен отпечатък, който стои там и до днес. Този връх се нарича „Върхът на Адам“. Стотици поклонници идват тук, за да посрещнат изгрева на слънцето на това свещено място. Ние също се изкачим на „Върха на Адам“, за да посрещнем изгрева на слънцето и да отправим към Вселената своите желания. Предвидена е ранна вечеря и нощувка в малък хотел в подножието на върха. Следва ранно ставане и се отправяме към върха, откъдето Адам за първи път е погледна към своя земен Рай.

Закуска след посрещането на слънцето. Кратка почивка и продължаваме Ella Gap. След обеда ни очаква джип сафари в национален парк Яла – един от най-старите, вторият по големина и най-посещавания национален парк в страната.

Нощувка в Тиса/Яла.

След закуска ще посетим храма Катарагама/Кataragama Hindu- едно специално място за поклонници. Сменяме планинските гледки с плаж и океан. По пътя ще спрем за кратко в Когала, за да видим една от най-големите местни атракции – местните рибари, които ловят риба, седейки на високи колове, забити в пясъците. В Гале ще посетим холандския форт. Още една спирка в Хикадува и тя е за разходка с лодка със стъклено дъно, за да разгледаме впечатляващите корали. Нощувка в хотел на южното крайбрежие.

Закуска. Полудневна екскурзия до Бенота. Разходка с лодка по река Мадху. Ще спрем в малко селище, за да надникнем в живота на местните хора. Ще посетим развъдник за костенурки, а следобед ни очаква релакс на Индийския океан. Нощувка в хотел на южното крайбрежие.

Релакс и свободно време за плажовете на южното крайбрежие. Нощувка.

Още възможности: Пътешествие из тропическата Sinharaja rain forest.

Закуска и се подготвяме за отпътуване.

ЦЕНА1889 EUR на човек, на база НОЩУВКА – ЗАКУСКА И НАСТАНЯВАНЕ В ДВОЙНА СТАЯ.

Доплащане за единична стая – 400 евро.

Цената включва:

 • Международни самолетни билети София – Коломбо – София;
 • Летищни такси към момента на резервация на билетите. В случай на увеличение ще бъдете информирани;
 • 14 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*;
 • Медицинска застраховка на стойност 10 000 лева;
 • Всички трансфери със самостоятелен транспорт за групата;
 • Местен екскурзовод на английски език;
 • Водач от фирмата;

Списък на обектите, включени в програмата:

–  Aukana Buddha Statue
– Храма Мининтале/ Mihintale Temple
– Древния град Анурадхапура/Anuradhapura
– Древния град Полонарува/Polonnaruwa
– Скалния пещерен храм Дамбула/Dambulla Rock Cave Temple
– Храма на Зъба на Буда в Канди/Temple of Tooth Relic in Kandy
– Кралската ботаническа градина/Royal Botanical Gardens
– Посещение на танцово шоу/Cultural Dance Program
– Резервата за слонове в Пинавела/Pinnawela Elephant Orphanage
– Националния природния  парк Хортон/Horton Plains
– Националния природен парк Яла и джип сафари в парка/Yala National Park & Jeep for Safari
– Разходка с лодка в Хикадува/ Hikkaduwa Boat Trip
– Разходка по река Мадху/Madhu River Boat Trip
– Фермата за костинурки/Turtle Hatchery

Цената не включва:

 • Виза за Шри Ланка – 30 долара;
 • Непосочените в програмата хранения;
 • Бакшиши и разходи от личен характер;
 • Входове за посещения по описанит ев програмата обекти – 205 евро.

Необходими документи:

 • Задграничен паспорт, с валидност мин. 6м. от датата на отпътуването;

Срокове за записване и плащане:

 • Записване и заплащане на първа вноска до 20 юли – 777 евро;
 • Втора вноска до 15 август – 556 евро;
 • Трета вноска до 15 септември – 556 евро.

ВАЖНО!
1. Електронната виза за Шри Ланка се заплаща още при депозирането на първата вноска!!!
2. Фирмата си запазва правото да поиска доплащане за летищните такси, ако те бъдат променени по време на заплащането на билетите.

Scroll to Top