Легенди, митове и факти в прегръдката на мистичните Хималаи
26 юни – 11 юли, 2023

26 юни, 2023
Пристигане в Делхи рано сутринта и вътрешен полет Делхи – Ле
27 юни, 2023

Кацане в Ле в 5:40 местно време. Посрещнати от нашите местни домакини.

 • Трансфер от летището до хотела в Ле. Настаняване. Този ден е за почивка след полета и адаптация към надморската височина, на която се приземяваме. Ле е един от най-високо разположените градове в света. Намира се на 3500 м. надморска височина. Ето защо денят е отреден за аклиматизация.
 • Закуска, свободно време за запознанство с града. Вечеря и нощувка в Ле.
28 юни, 2023
Посещение на манастира Хемис и участие в прочутия годишен фестивал на танците на мистериите. Височина за деня – 3524м. Нощувка  – Ле
Денят е посветен на основния и най-голям манастир в Ладак. Точно Хемис е мястото, където се събират нишките на една от най-големите и ключови загадки на човечеството. Тази за неизвестните години на Иисус Христос. С Хемис са свързани безброй легенди, митове и истории, превърнали се в предизвикателство за изследователи, учени, пътешественици и авантюристи.
 • И така рано сутринта след закуска се отправяме към Хемис, за да станем свидетели на прочутия годишен фестивал на манастира, известен като „Танца на мистериите“. Хемис е бил създаден под патронажа на членове от прочутата династия Нямгал. Макар и не най-старият, по всеобщо признание Хемис е основния и най-значим манастир в Ладак. Създаден е през 1630 г. от първата инкарнация на Stagsang Raspa Nawang Gyatso/ Стагсанг Распа Науанг Гядцо. Манастирът се намира на около 47 км от Ле и е разположен  в живописен скален пролом на западния бряг на река Инд. Манастирът е прославен с изключителната си колекция от  древни реликви и ръкописи. Безспорно една от тях са свитъците, които разказват за годините,прекарани от Иисус по тези земи. Тези свитъци стават достояние на света чрез книгата на Николай Нотович – „Неизвестните години на Иисус Христос“. Авторът, разказите му, преведените и подредени стихове, разказващи за деянията на Иисус в Индия и Ладак, стават мишена на ожесточени дебати, осмиване, унижение и отричане на информацията, изложена в книгата на Нотович. Написаното и разказаното от него е потвърдено и преповторено години по-късно (1920г. и 1923 г.) от други двама, утвърдени авторитети като Николай Рьорих и Свами Абхадананда.
 • Фестивалът в Хемис е посветен на великия Падмасамбхава (Гуру Ринпоче). Фестивалът е почитан като танцов спектакъл, който пресъздава вечната борба между силите на Доброто и демоните на Злото. Смята се, че Падмасамбхава е роден на 10 ден от петия месец в годината на Маймуната, а раждането му е било предсказано от Buddha Shakyamuni(Буда Шакямуни). Вярва се, че неговата мисия е била и остава да помага за извисяването на духовността като единствено условие за еволюцията на всички живи същества. Преданите вярват, че свещените ритуали на манастира дават духовна сила, здраве и благоденствие на всички участници и зрители на фестивала.
 • Церемониите започват рано сутринта. Цялата долина се изпълва със звуците на барабани, цимбали и ритуални тръби. Следва специалната церемония, с която портрета на Ринпоче се изнася в двора на манастира, за да му бъде отдадена нужната почит.
 • Най-екзотичната част от тържествата на фестивала са „мистичните танци на маските“. Тази традиция е част от Тантрическата духовна традиция. Това е причината подобни ритуални танци да бъдат представяни само в манастирите, които са част от тантрическото учение Ваджраяна (Тantric Vajrayana teaching).
 • След като обядваме се отправяме към Тиксей/Thiksey: една от най-големите и впечатляващи гомпи в Ладак. В състава на манастирския комплекс са включени няколко храма, ступи, изискани стенописи. На територията на гомпата ще видим и красивата статуя на Буда, заемаща два етажа на единият от храмовете.
 • Почивка, вечеря и нощувка в Ле.
29 юни, 2023
Разстояние – 160 км. Приблизително  5 часа път и разглеждане на включените в програмата обекти по пътя.
 • След закуска в хотела се отправяме на път към долината Нубра. По пътя си ще преминем  прохода Кардунгла/ Khardungla (5539 метра надморска височина), ще видим селцата Хорзей и Ганглес/ Horzey & Gangles Village. Веднага след пристигането в долината ще посетим Дексит/ Deskit – централния град на Нубра, манастира Дескит и от там ще продължим към Хундер. По пътя ще видим прословутите двугърби, дългокоси камили. Ще спрем за кратка почивка и езда на камили по пясъчните дюни на Хундер.
 • Вечеря и нощувка в палатков лагер в долината Нубра.
30 юни, 2023

Нощувка – Ле, хотел. Разстояние – 160 км.

 • След закуска в къмпинга се оправяме обратно към Ле.
 • Вечеря в хотела в Ле. Свободно време. Нощувка.
01 юли, 2023

Нощувка: Улейтопко. Разстояние: 70км / 04 часа път за деня с планираните посещения.

 • След закуска пътят ни отвежда към западен Ладак. Попътно ще спрем да се полюбуваме на магнитичните пейзажи, които предлага участък от пътя, наречен от местните като “gravity hill”. Този хълм се намират по националната магистрала Ле – Каргил – Шринагар, на около 30 км. от Ле. Това е изумително красив участък от пътя, на който щом спрете автомобила си, той започва да се движи сам по лекия наклон и в двете посоки – назад и напред. Друга красота, през която ще ни преведе пътя е Сангам/ Sangam. Тук ще видим как две реки с абсолютно различни цветове на водите си се сливат.
 • Една от целите на деня ни е Алчи/Alchi. – внушителен храм, основан през 11 век, ценен като едни от важните будистки центрове в Ладак. Този манастир е прочут сред будистките обители с подготовката и служенето в него на монаси с изключителни знания, умения и качества на духа.
 • Манастирът Ликир е един от най-старите манастири в страната. Намира се в селцето, които носи същото име. Историята на манастира слага началото на своя летопис през 11 век.
 • Последната спирка за деня е посветена на манастира Басго.
 • Пристигане. Почивка, вечеря и нощувка в Улейтопко.
02 юли, 2023

УЛЕЙТОКПО/ULEYTOKPO – ЛАМАЮРУ/LAMAYURU – ЛЕ/LEH

 • Закуска в хотела и трансфер от Улейтопко към Ле. По пътя ще спрем да разгледаме Ламаюру – един от най-живописните манастири в Ладак. Построен е през 11 век и е едно от най-ранните седалища на ламаизма в Малкия Тибет.  Гомпата е построена на висока внушителна скала, на около 125 км. западно от Ле, по единствения път, който свързва Ле с Шринагар. Днес  манастирът принадлежи към ордена Дрингунгпа/ Dringungpa на Тибетския будизъм. При самото си създаване е бил част от будистката школа Гелукпа/Gelukpa.
 • Историята на манастира е свързана с посещението на Арахат Нимагунг по тези места. По негово време там е имало голямо езеро. Легендата разказва, че Арахат е предрекъл, че на това място ще се появи манастир. На мястото, където днес се намира манастира пророкът посадил царевица. Когато царевичните зрънца се смесили с почвата, върху лицето на земята се появила фигура във формата на свастика(Swastika – Yungdrung). По-късно манастирът става известен като Yungdrung Monastery. Манастирът е бил посещаван и от Наропа/Naropa, който е медитирал тук.
 • Обяд в ресторант в Ламайуру, след което по същият път продължаваме в посока Ле.
 • Вечеря, почивка и нощувка в Ле.
03 юли, 2023

Нощувка: Кейлонг, хотел. Разстояние/Часове: 360км – 12- 13 часа път

 • След ранна закуска в хотела се сбогуваме с Ле и се отправяме към Кейлонг. През този ден ни чака най-дългият преход за цялото пътешествие. Пътят ни преминава през прохода Тангланг – вторият по-височина проход в света. По пътя ще спрем на Панг/ Pang за обяд, след което продължаваме към прохода Лачунгла/Lachungla, който е на височина 5065 м надморска височина.
 • От там се отправяме в посока Сарчу/Sarchu (4253m.), преминаваме през Дарча/Darcha, Патсао/Patsao, Зинг Зинг/ZingZing Бар/Bar и прохода Баралача/Baralacha-La (4892m.). През целият път ще виждаме възхитителни панорамни гледки, чудновати природни образувание, които създават усещането, че наблюдаваш отблизо лунните пейзажи на високопланинска пустиня в ярки багри.
 • Пристигане, вечеря и заслужена почивка в Кейлонг.
04 юли, 2023

Кейлонг – Удайпур – Манали
Разстояние: 200 km

 • След закуска в хотела отпътуваме от Кейлонг към Удайпур. Удайпур предлага гледки с гъсти гори и зелени хълмове, уникални храмове. Всичко това привлича поклонници и пътешественици от цял свят. Разстоянието от Кейлонг до Удайпур е само 45 км. и приблизително 1 ½ часа път до храма, който е една от целите на деня ни. След това посещение се връщаме обратно към Кейлонг и продължаваме към Манали.
 • Манали е важен духовен център в долината Кулу, северна Индия и е любимо място за посещение на хиляди туристи ежегодно. Прохладата на вечно зелените хълмове, които ограждат от всички страни, превръща Манали в рай за онези, които искат да се спасят от горещините на индийското лято.
 • Добре дошли в долината на Кулу. Наричат я „Долината на боговете“. Тук пътешественикът попада в ярък и пъстър поток на непалски носачи, тибетски монаси, жени, облечени с дълги до глезените раирани престилки, кучета омотани във вълнени препаски, търсачи на приключения, поклонници. Всичко това премесено с „ловците“ на странни антики и сувенири допринася за общата глъч и доброжелателност, с която Манали обгръща новодошлия посетител.
 • Пристигане. Настаняване в хотела. Вечеря. Свободно време. Нощувка в Манали.
05 юли, 2023

Имението и галерията на Николай Рьорих в Нагар
Нощувка: Манали

 • Сутринта след закуска в хотела ни предстои среща с Манали отблизо.
 • Започваме с храмът Хадимба. Храмът е посветен на местното божество Хадимба и е построен през 1553 г. Покривът му е с формата на четирискатна пагода, а входната врата е богато резбована с фигури и символи. Легендата разказва, че владетелят на долината, по чиято заповед храмът бил построен, заповядал да бъде отсечена дясната ръка на майстора резбар, за да не повтори тази красота на някое друго място. Историята на храма е свързана с Бим, великият Пандава от Махабхарата, който побеждава точно на това място силен и жесток демон. След това се жени за сестрата на демона – Хадимба, а тя чрез смирено служене изкупува всички свои и на брат си грехове, превръщайки се във велика Тара – една от най-популярните и почитани богини. Всяка година през май в Манали се провежда пищен фестивал, посветен на богинята Тара.
 • Следващата спирка и тема на деня е стария Манали и храмът на Ману Махараши. Това е оргинална конструкиця от няколко стари дървени постройки с плоски покриви. Храмът е посветен на Ману – създателят на човешката раса.
 • Свободно време, през което да откриваме сами за себе си Манали. В стария Манали ще видим стари дървени къщи, тесни улички и малки магазинчета с типичните за Тибет и будизма артефакти, мандали, украшения, пеещи купи, мали, картини, кожени и памучни изделия, украшения.
 •  Вечеря. Почивка. Нощувка в Манали.
06 юли, 2023
 • След закуска се отправяме към Нагар. Първата спирка е при крепостта на Нагар и Тибетския манастир в града.
 • И ето, че идва ред на едно от най-значимите места за поклонение пред великия човешки дух – имението на Николай Рьорих в Нагар. Тук е последният земен дом на един велик посветен. Дневната, кабинета, лабораториите, галерията в имението пазят присъствието на духа на великия учен, писател, художник, изследовател, просветител, философ. Ще видим документи, писма и фотографии, които ще ни помогнат да се докоснем до яркостта и силата на една необикновена личност
 • След Нагар се отправяме към малкото селце Вашишт, известно със своите серни минерали извори.
 • Завръщане в Манали. Почивка. Вечеря. Нощувка в Манали.
07 юли, 2023

Нощувка – Дхарамсала. Разстояние – 220 км. ( Приблизително 5 часа шофиране)

 • След закуска се сбогуваме с Манали и долината Кулу. Отправяме се към Дхарамсала. Градът е известен преди всичко с това, че е дал подслон на Далай Лама и тибетското правителство след китайската военна инвазия през октомври 1959 г. Излишно е да отбелязваме, че посещението на Дхарамсала задължително включва някои от най-значимите манастири, накацали по хълмовете на града. Ще посетим манастира Намгял, както и Центъра за тибетски изследвания. „Tsuglagkhang’ се намира точно срещу резиденцията на Далай Лама, която силно напомня на Ласа. Там се съхраняват огромни позлатени бронзови статуи на Буда, Авалокитешвара и Падмасамбхава.
 • Свободно време, вечеря и нощувка в Дхарамсала.
08 юли, 2023
 • Сутринта, след закуска ще посетим красивия град над Дхарамсала –  McLeodganj. Градът е благословен еднакво щедро с природа и духовност.  Хората наричат McLeodganj „Малката Ласа“. Това е резиденцията на Негово Светейшество Далай Лама. Точно срещу резиденцията се намира храмът на Буда, който основен център за изучаване на Тибетската култура и традициите на тибетския будизъм.
 • Част от интересите ни в Дхарамсала е църквата Свети Йоан/St. John’s Church.
  Църквата се намира между в между McLeodganj и Forsythe Ganj. Облицована с камък сграда, в чийто двор се намира гроба на един от Вицекралете на Индия, който умира в Дхарамсала през 1863 г.
 • Водопадите Багсунаг/Bhagsunags: Само на два километра над Дарамсала откриваме свежите води на извора, хотели и ресторанти, които с радост посрещат своите гости. В близост до водопада се намира стар храм, а чистите води на водопада успокояват очите и душата на всеки стигнал до извора му.
 • Езерото Дал: Езерото се намира в непосредствена близост до Тибетското детско селище. Това е малко езеро, заобиколено от вековни кедрови дървета.
 • Института Норбулинка/Norbulinka Institute: Института Норбулинка е създаден, за да съхрани и предаде автентичността на древното тибетско изкуство. Тук ще видим и красив храм, посветен на Буда.
 • Вечеря, почивка, свободно време и нощувка в Дхарамсала.
09 юли, 2023

Дхрамсала –  Чандигарх/Chandigarh  –  260 кm 6-7 часа
Чиндигарх – Делхи – вечерен полет

 • Закуска и отпътуване към Чандигарх за вътрешен полет към Делхи.
 • Пристигане в Делхи. Трансфер до хотела, настаняване, вечеря и нощувка в Делхи.
10 юли, 2023

Програма за деня: свободна по избор
Опция 1: Еднодневна екскурзия Делхи – Агра и посещение на Тадж Махал

Опция 2: Почивка и разходка из Делхи. Последни покупки за подаръци.

Делхи – забележителности, забавления, пазар:

 • Делхи – стария град е построен от император Шах Джахан /Shah Jahan през 1639 г
 • Великолепния храм Акшардам . Акшардам е най-големият индуски храмов комплекс в света. Храмът е завършен през 2005 г. и изразява хилядолетия от индуски традиции и култура. Архитектът построил този храм е използвал древни техники от миналото за дизайна на бледо червените пясъчни камъни, на които има издълбани 20 000 божества, светци и митични създания. Храмът е изграден в различни индийски архитектурни стилове и се състои от 234 орнаментирани колони и девет купола.
 • Раджгат/Raj Ghat където бащата на нацията Махатма Ганди е бил кремиран. Ще се върнем назад в столетията при емблематичния Червен Форт/ Red Fort и Чандни Чоук /Chandni Chowk, ще се разходим из популярния и изпълнен с потоци хора пазар на стария Делхи.
 • Кутуб Минар/ Qutub Minar, познат като най-голямото Индийско минаре. Qutub Minar е в списъка на Юнеско за световно наследство. Построено е през 1192  от владетеля Qutub-Ud-Din Aibak. След това ще продължим към гробницата Humayun, още един обект в списъка на Юнеско на световно наследство. Следващата спирка е Вратата на Индия/India Gate,  построена е в памет на Незнайния Воин. Ще видим сградата на Парламента, Резиденцията на президента, а за финал на деня ще се поклоним на един от най-почитаните храмове от жителите и гостите на Делхи, този посветен на Лакшми и лорд Нарауана/ Naraya
 • Джамията Масджид / Jama Masjid – една от най-емблематичните и исторически значими джамии в Индия. Построена е от Великия Шах Джахан/Shah Jahan.
 • Малка разходка с прословутите за Чандни Чоук рикши е интересен и забавен начин за предвиждане из тази част на града, препълнена от човешко присъствие, глъч и магазини. Тези безброй магазинчета и сергии продават всевъзможни сладости, сочни плодове, дрехи, скъпоценни камъни, бижута, всякакви предмети за дома и занаятчийски произведения. За ценителите на пазарлъка, на неочакваните и на очаквани находки – това е истински рай.
 • Вечеря (по избор) и нощувка в хотела.
11 юли, 2023
Закуска в хотела и трансфер към международното летище на Делхи. Полет към дома!
 • ⚠️ Винаги трябва да имате в раницата си бутилка вода. Високата надморска височина изисква грижа за хидратацията на организма. Препоръчително е да имате със себе си енергийни храни като черен шоколад, барчета със сушени плодове, енергийни напитки като кока кола, снаксове.
 • ⚠️ Сложете в багажа си памучни дрехи, леки вълнени пуловери, удобни спортни обувки за ходене по планински терен, очила с висока степен на слънчева защита, слънцезащитен крем. Препоръчително е в раницата си да имате хидратиращ лосион. През деня времето обикновено е слънчево през периода на нашето пътешествие, но вечер температурите падат, затова вълнените шалове, меките вълнени дрехи, термобельото са препоръчителни. Също яке, което предпазва от дъжд, дъждобран, леки и меки ръкавички
 • ⚠️ Препоръчително е в личната Ви аптека да има дисприн, аспирин, някакъв гел за мускулни болки при умора. Напомням, че най-високата точка, през която ще премине пътя ни е на в 5359m надморска височина.
Пакетна цена на пътешествието: 2545 евро при група от минимум 12 човека.

 

 • Цената на пътешествието е на база настаняване в двойна стая, НВ(нощувка, закуска и вечеря) на територията на Ладак, Кулу и Дхарамсала
 • Придвижването по територията на Ладак се извършва с високо-проходими джипове, 4 човека в джип;
 • Придвижването в Кулу се извършена с подходящи за броя на пътуващите автобуси;
 • Цената на пътешествието включва 14 нощувки/15 дни(дните на международните полети София – Делхи и Делхи – София);
 • Приблизителна цена за всички обеди – 105/110 евро общо за цялото пътешествие.
Цената включва:
 • 12 нощувки в двойни стаи на база НВ(нощувка, закуска, вечеря);
 • 2 нощувки в Делхи в двойна стая на база HB(нощувка, закуска, вечеря);
 • Всички трансфери от и до летище;
 • Всички транспортни услуги по цялата програма на пътешествието
 • Международния полет: София – Истанбул – Делхи; Делхи – Истанбул – София;
 • Английскоговорящи местни водачи по време на цялото пътуване;
 • Всички пътни такси;
 • Входните билети за фестивала в Хемис;
 • Разрешителното за навлизане в района на Нубра;
 • Всички входни такси и билети за обектите, включени в програмата;
 • Медицински застраховки на застрахователна стойност 10 000 евро;
 • Всички пътни и паркинг такси по маршрута на пътешествието;
 • Езда на камили в Нубра;
 • 1 литър минерална вода на човек през всичките дни на пътуването.
 • 1 обяд по пътя Дхарамсала – Чандигарх
Цената не включва:
 • Вътрешните полети:
  • Делхи – Ле –  цена: 170 евро (коригирана цена към дата 11 април)
  • Чиндигарх – Делхи – цена: 62 евро (коригирана цена към дата 11 април)
 • Обедите(освен 1 обед по пътя от Дарамсала към летището Чандигарх)
 • Туристическа виза за Индия;
 • Обеди за престоя в Делхи;
 • Разходите от личен характер като бакшиши, напитки, сувенири, пералня и др.;
 • Турове и посещения, които не са включени в програмата;
 • Допълнителни лични застраховки

ХОТЕЛСКО НАСТАНЯВАНЕ:

 • Hotel Sia Residency – Leh on  Breakfast & dinner ) Basis for 02 Nights.
 • Mystique Meadows earth Home – Nubra on Breakfast & dinner ) Basis for 01 Night.
 • Hotel Sia Residency – Leh  on Breakfast & dinner ) Basis for 01 Night.
 • Uley Ethnic Resort (Huts)- Uleytopko on Breakfast & dinner ) Basis for 01 Night.
 • Hotel Sia Residency – Leh  on  Breakfast & dinner ) Basis for 01 Night.
 • Hotel Deykid -keylong  on  Breakfast & dinner )Basis for 01 Night.
 • Hotel ManuAllaya Resort spa (Balcony Room)- Manali on Breakfast & dinner ) Basis for 03 Nights.
 • Inderprastha Resort -Dharamshala on  Breakfast & dinner )Basis for 02 Nights.
 • Delhi – Hotel Surya – 4 star deluxe – Bed & breakfast basis ( without dinner) for 2nights
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
 • Цена на еднодневната екскурзия до Агра и Тадж Махал:
  • При записали се от 4 до 10 човека: 110 евро;
  • При записали се от 10 до 14 човека: 78 евро;
 • Цената включва: транспорт, английско говорящ екскурзовод, входни билети, пътни такси.

За повече информация и въпроси

Валентина Димитрова
Skype, Viber, WhatsApp, Telegram, Signal на същия телефон
ValPrim consulting Ltd, VAT: 175445937, TO Certificate no.: PK – 01 – 6528
Scroll to Top