Дъгата на Змията

В ИЗСЛЕДВАНЕ НА МИСТИЧНИЯ СВЯТ НА МАИ, ОЛМЕКИ, САПОТЕКИ, ТОЛТЕКИ 

Вълнувам се да Ви представя новата ни, още по-богата и многолика програма за поредното ни пътешествие в Мексико – 2022. Ще видите, усетите и преживеете яркоста на цветовете, мистиката и легендите на Мезоамерика. Освен знаковите археологически обекти като Теотихуакан, Чичен Ица, Ушмал, Паленке ще посетим и малко познати за широката публика, но абсолютно ключеви за историята на страната места, които подреждат идеята ни за Мексико в пълнота и яркост. Ще преминем през градове, селца, общности, където духът, културата и традициите на маите са не просто живи, но и определят облика на днешният им ден.

И за е радостта от пътешествието пълна, то е подплътено с гарантирано висококласни екскурзоводи, уюта на бутикови хотели, носещи духа на Мексико и главозамайващия колорит на една страна, която трудно се подава на преразказ. Мексико не се побира в книгите, снимките, филмите.

 Мексико трябва да бъде преживяно! Оле!!!

МАРШРУТА НАКРАТКО:

Мексико сити- Куикуилко – Тула – Теотихуакан – Такско – Пуебла – Оаксака – Монте Албан – Митла – Туксла – Каньона Сумидеро – Сан Кристобал – Зинакатан – Чамула – Аква Азул – Паленке – Бонампак – Йакчилан – Кампече – Ушмал – Каба – Мерида – Чичен Ица – Плая дел Кармен

В допълнение(по желание) – Тулум и/или  Исла Мухерес (Островът на жените)

Посрещане и трансфер до хотела, който се намира в сърцето на мегаполиса – култовия площад Зокало. Официалното име на площада е „Площад на Конституцията“ – един от най-големите площади в света.

 • Денят на пристигането е за адаптация и почивка след дългия полет.  В този ден имаме възможността да се разходим из колоритните улички на историческия център на Мексико сити и да събираме първи впечатления за многоликостта на магичния град. В близост до Зокало се намира Двореца на изящните изкуства –  една от най-красивите и елегантни сради в света. Разположен е в центъра на града, в съседство с парка Аламеда Сентрал. От там можем да се включим в пешеходна експедиция по най-живописния и артистичен булевард на града „Реформа“ или просто да изследваме множеството малки улички, вплели хармонично минало и настояще.

Важно! Хотелът ни се намира в непосредствена близост до Голямата Катедрала, Националния дворец, множество малки музеи, артистични кафенета, малки ресторантчета, бутици.

Ще посетите едно от най-красивите места в Португалия – град Синтра, възникнал в построена от маврите крепост от периода на Арабския халифат, през 1147г., завзета от крал Алфонс I и превърната в лятна резиденция на португалските монарси и аристокрация. Лорд Байрон пише за Синтра: „Градът е пълен с красоти – природни и създадени от човешка ръка. Дворци и градини се издигат сред скали, водопади и пропасти; сред манастири, построени на изумителни височини; разкрива се панорамен поглед към морето и към Тежу… пейзажът обединява дивотата на западните планини с пищната зеленина на южна Франция“. Всеки един от замъците спира дъха – „Замъкът на маврите“, дворецът „Да Пена“ и кралският дворец на Синтра са само малка част от атракциите. Посещава се и романтичния дворец Кинта де Регалейра (QuintadeRegaleira) – 5-етажен дворцов комплексв сърцето на Стария град на Синтра. Свободно време за разходка из очарователната Синтра, да си купите сувенир в някое от многобройните занаятчийски магазинчета или да изпиете по кафе с прословутите местни сладкиши “queijada” (кейжада).Екскурзията включва и посещение на Кашкаиш, превърнат в аристократичен курорт едва след като крал Луиш I построява Двореца PalaciodaCitadela през 1870г. В Кашкаиш се намира знаменития залив BocadoInferno, където вълните на Атлантика се рзбиват в бреговете му с невероятен грохот. Кашкаиш се смята за един от най-скъпите курорти не само в Португалия, но и в цяла Европа.

На 30 км от Лисабон е разположен крайбрежният град Ещорил– в миналото известен като място за изгнание на европейските кралски особи, принуждавани да напускат собствените си държави. Тук са намерили подслон крал Умберто II от Италия, Хуан де Бурбон от Испания, крал Карол от Румъния. В Ещорил има възможност да се види една от забележителностите на града – дворецът PalaciodeCondedeCastroGuimaraes. Днес Ещорил е световно известен туристически център – тук се намира най-голямото казино в Европа – “ Ещориал“. Курортът предлага и вълнуващ нощен живот.
В Кабо да Рока-най-западната точка на континентална Европа, ще се възхитите на красивата гледка на Атлантическия океан. Нощувка.

 • След закуска в хотела се отправяме към  Куикуилко  – един от ключовите археологически обекти в историята на Мезоамерика.
  • Градът  е разположен на южния бряг на езерото Teкcoкo, в югоизточната част на долината на Мексико сити.  Днес  тази част е известна като Тлалпан и е квартал на мегаполиса. Според археолозите Куикуилко е бил заселен  поне 1400 година преди Христа. Тук се намира една от най-старите и най-любопитни пирамиди в Мексико. Куикуилко възниква като земеделско селище, което процъфтявало векове наред до изригването на вулкан. Много от жителите на града загиват, а част от територията му е унищожена. Оцелелите създали нови селища. Смята се, че великият град Теотихуакан е построен предимно от потомци на онези, които са избягали от изпепеления град. Историците  твърдят, че жителите на Куикуилко са подържали активни връзки и взаимодействие с олмеките от крайбрежието на Залива при ниската земя на Веракруз и Табаско.
 • След Куикуилко се връщаме в исторически център на Мексико сити, за да разгледаме:
 • Националния дворец и култовите картини по външните стени на вътрешния му двор, създанени от легендата Диего Ривера.
 • Катедралата на Мексико Сити е най-големият католически храм в страната. Размерите са впечатляващи – 118 метра дължина и 54 метра ширина. Първоначално сградата е била издигната на мястото на древен храм на ацтеките, който е изцяло разрушен през 1628 г., за да бъде издигната на негово място внушителната катедрала. Строителството на катедралата е започнало около 1560 г. Поради дългия период на изграждане, тя носи архитектурните белези на почти всички стилове на испанското колониално изкуство. След края на пешеходната ни обиколка ще имаме време да изследваме и опознаваме сами центъра на мегастолицата.  Детайлите от историята на храма ще ни покажат, че тайните на вековете никога не могат да бъдат заличени.
 • Свободно време и нощувка в Мексико сити.

заплащане).
Мафра е средновековно селище, разположено на 25 км. от Лисабон, където се намира един от най-прекрасните барокови дворци – Паласио Насионал де Мафра.
А някога малкото рибарско селце Ерисейра, днес е предпочитано от туристите място, заради красивите плажове и гледки, истински рай за сърфистите.
Свободно време.

 • След закуска се отправяме за посещение на едно от емблематичните за всеки мексиканец място в многомилионната столица – „Синята къща“ или  къщата музей на Фрида Кало. В тази ослепително синя къща Фрида е поела първата си глътка въздух и пак в нея напуснала света на видимото.  Фрида Кало е известна с горещия си характер, с любовната драма с Диего Ривера и със своите автопортрети. За тях художничката казва: „Рисувам себе си, защото толкова често съм сама, и защото обектът, който познавам най-добре съм самата аз.“ В синята къща ще видим някои от най-известните картини на Диего Ривера, както и на приятели на известната двойка. Сред най-ценните експонати на музея е дневника на художничката, станал отправна точка при създаването на биографичния филм, посветен на Фрида Кало. Безспорен факт е, че Ривера и Кало отдавна са прекрачили границата на своите биографии и са преминали в света на легендата.
 • Отправяме се към Университетският град(Ciudad Universitaria). Това е основния кампус на Националния Университет на Мексико и любимо място за разходка на местни и гости на града през уикендите. Кампуса е в списъка на Юнеско за Световно наследство и причината е, че странната сграда  е построена върху море от вкаменена лава.
 • Ще спрем и в Койоакан(или мястото на койотите) – стар колониален град, който днес е тих квартал на Мексико сити. Койоакан е нещо като галерия на открито, множество бутичета и малки галерии, ресторантчета, които пердлагат вкусна храна.
 • Това е денят и за посещение на един от най-значимите музеи в света – Националния Антропологически музей. Музеят е разположен в района между Пасео де ла Реформа и Кайе Махатма Ганди в парк „Чапултепек“ . Колекциите на този музей го превръщат в културно –исторически феномен. Една от големите гордости на музея е Пиедра дел Сол (Камъка на Слънцето, неправилно разпознат като календара на ацтеките). Музеят е създаден през 1963 г.  Впечатляващата архитектура включва 23 изложбини зали, разпределени в различни корпуси, красиви градини и неизброимо количество впечатляващи артефакти. Общата площ на музея обхваща почти 8 хектара.
 • Завръщане в хотела, свободно време, нощувка.

Обидош(~70 км от Лисабон) е малко живописно градче, едно от най-очарователните места в Португалия – малки бели къщички с цветя по прозорците, с фрески от 7 в от н.е. по къщите, кипри тесни улички, пълни с магазинчета.
Назаре (~40 км от Обидош) е типично рибарско селце, разположено на атлантическия бряг, място с много легенди; традиционни магазинчета и много ресторанти, в които се предлага прясно приготвена риба.
Баталя (~30 км от Назаре) е известен с едноименния манастир – един от най-големите готически шедьоври в Европа, под закрилата на ЮНЕСКО.
Фатима (~19 км от Баталя) – световно известно място за поклонение пред Богородица.
Нощувка. 

 • Закуска в хотела. След закуска се отправяме на едно от най-вълнуващите пътувания за всеки изкушен в историята и загадките на древните цивилизации– Теотихуакан.
  •  Мистичният и грандиозен град се намира на 48 км североизточно от Мексико сити. В най-точен превод от науатл, името на града се произнася с ударение върху “ уа“ и ще рече „Където боговете са сътворени“ или „Място на боговете“. Сред мълчанието на отминалите столетия  ще се насладим на величествените гледки от върха на Пирамидите на Слънцето и на Луната към грандиозното творение на велики майстори и посветени. Ще преминем по булеварда на Мъртвите, ще бъдем респектирани от мащабите и съвършените геометрия на това истинско чудо. Учените и изследователите и до днес търсят ключ към загадките, завещани в символите на градежа от мистичните създатели на града.
 • Денят ще завърши с посещение на една от безспорните светини на Мексико и за всеки мекскиканец – световно известният олтар на Мадоната от Гуаделупе. Олтарът е бил построен близо до хълма на Богородица ( мексиканците я наричат Нашата Дама Гуаделупе), където тя се е явила на Свети Хуан Диего.  Този олтар е най-посещавания Католически обект на нашата планета след Ватикана.
 • Завръщане в хотела. Вечерна почивка и свободно време. Нощувка в Мексико сити.

На път към Сетубал, ще спрем да се насладим на прекрасните гледки от планината Арабида, ще посетим центъра, след което се връщаме обратно към Лисабон по моста Вашко да Гама. Нощувка.

 • След закуска в хотела се сбогуваме с Мексико сити и отпътуваме към Такско.
  • Такско е малък очарователен град в мексиканския щат Гуереро. Завладяващ е с колониалната си атмосфера, прелестна архитектура и уюта на малките калдаръмени улички. Една от най-впечатляващите забележителности в градчето е великолепната катедралата Santa Prisca, която е изградена преди 240 години.

Наричат Такско „Сребърният град“. Той се превръща в един от най-важните градове за империята на Нова Испания заради богатите залежи от благородния метал в околностите му.  Днес буквално на всеки ъгъл в града има сребърни бутици, в които се продават предмети от сребро и красива сребърна бижутерия на местни майстори. 

 • След разходка из центъра на града продължаваме към Пуебла.
 • Пристигане, настаняване, свободно време. Нощувка Пуебла.
 • Закуска в хотела и разходка из Пуебла. Ще разгледаме: бароковата катедрала на града, основния исторически площад, църквата Санта Доминго. Колониалната архитектура на Пуебла се  характеризира с използването на тежки  орнаменти и цветни плочи, наричани Талавера. Това прави сградите да изглеждат цветни и атрактивни, а града по-приказен, отколкото други колониални градове създавани по същото време в Мексико.
  • Град Пуебла се намира Югозиточно от Мексико сити. Основан е през 1531 година и е четвъртият град по големина в Мексико с население над 5 милиона жители. През 1987 година градът е обявен за Световно културно наследство и причината са своеобразните архитектурни стилове и техния микс (мексиканския барок и Рененсанса).
 • Казваме довиждане на Пуебла и продължаваме пътя си към град Оаксака. Пристигане, настаняване в хотела (намира се в центъра на града). Свободно време и нощувка в Оаксака.
 • Закуска в хотела и запознанство с Оаксака.  През този ден разходката ни из история и съвременост ще започне с градската катедрала, фонтана на 7 те региона, църквата Санто Доминиго и музея на златото.
  • Оаксака е разположен в централната долина на Мексико. Градът е защитен от UNESCO като място със световно културно значение. В близост до града е се намира важният, но малко посещаван археологически център Монте Албан.

Градът е прочут с процъфтяващите занаятчийски общности около Zocalo, главния площад. Многоликостта на населението му се дължи на няколкото етнически групи като Mixtecs и Zapotecs, които изпълват града с живот, традиции, танци, музика, езици и специфична кухня. Всичко това може да бъде видяно и усетено в множеството музеи, галерии, открити пазари, кафенета на открито, ресторанти и живописни калдъръмени улици.

 • Същия ден ще разгледаме и самите археологически паркове Монте Албан и Митла.
  • Монте Албан е археологически обект, намиращ се в южната област на Оаксака. Обектът се намира върху изкуствено заравнено плато на височина от 1940 метра. Повечето хора са чували легенди и истории за ацтеките и маите, но малцина са запознати с друга, не по-малко значима и древна цивилизация – тази на запотеките. Техните племена идват от север около 1000 г.пр.Хр. и бързо се превръщат в доминираща група. Столицата на тяхната култура е именно Монте Албан. Монте Албан е бил важен социален икономически и политически център за цивилизацията на самотеките близо хиляда години.
  • Митла е археологически обект, известен с това, че е най-запазения град от империята на Запотеките. Сложни мозайки и геометричен дизайн покриват гробници, панели, фризове и дори цели стени. Съхраненото разкрива един уникален град. Поради сухия климат археологическите обекти в Митла са доста добре запазени. Милта е втория по важност археологически обект в района. Обектът влиза в културното наследство на ЮНЕСКО през 2010 година.
 • В късния следобед се връщаме отново в Оаксака и ще имаме  време за лежерна разходка из центъра на града. Свободно време. Нощувка в Оаксака.
 • Закуска в хотела и трансфер до летището на Оаксака за вътрешен полет  до Туксла Гутиерес.
 • Кацане в Туксла, посрещане на летището.  Отправяме се с автобус към  известния каньон Сумидеро. Цялата зона на каньона е обявена за природен резерват през 1980 г.  Прекрасни природни гледки, ендемична разтителност, величествени високи гранитни скали между, които тече река Гриялва. На места височината на раменете на каньона достигат внушителната височина от над 1000 метра.
 • След каньона ще посетим малкото градче Чапа де Корзо, за да научим повече за културата на маите.
 • Следобеда ще продължим към един от най-ярките, цветни и романтични градове на Мексико – Сан Кристобал.  Настаняване в хотела (намира се в историческия център на града). Нощувка в Сан Кристобал.
 • След закуска в хотела предстои обстойна разходка из чаровния и артистичен  Сан Кристобал. Ще посетим църквата Санто Доминга, типичния местен пазар, ще се любуваме на романтичните улички, красиви каменни фасади, артистични бутици, галерии, кафенета и ресторантчета. 
  • Сан Кристобал се намира в южно Мексико. Градът се смята за културна столица на региона. Червени керемидени покриви, калдъръмени улички и балкони от ковано желязо, окичени с цветя – всичко това превръща Санкристобал в истинско радостно преживяване за пътешественика. Основните забележителности на града са катедралата, църквата Санто Доминго, големия пазар на занаятите и музея Casa Na Bolom.
 • По-късно ни предстои още една изключително интересна среща – с живота на затворените общности на племена  на маи в Зинакатан и Сан Хуан Чамула.
 • Връщане в Сан Кристобал. Свободно време и нощувка.
 • Рано сутринта напускаме Сан Кристобал и се отправяме към водопадите Аква Азул (Сините водопади) . Водопадите се намират в средата на тропическите гори на Чиапас.
  • Това е може би един от най-известните и най-посещавани от всички водопади в Мексико. Името „Синята вода“ е заради почти ослепителния цвят на аквамарин на каскадните води. В много от басейните на водопада може дори да се плува, стига да не е през дъждовния сезон. Тогава водите са по-скоро кафяви, отколкото сини.
 • След Аква Азул продължаваме към Паленке. Настаняване в хотела. Нощувка в Паленке.
 • След закуска в хотела се отправяме към древния град Бонампак, който се намира в средата на джунглата. Бонампак е свързан с развитието на цивилизацията на маите в Чиапас. Градът няма внушителните мащаби на Ушмал и Чичен Ица, но е важен и известен със своите стенописи. Съоръженията тук са датирани към Късния класически период (около 580 до 800 г. сл. н. е.). За първи път това място става известно за не – маи едва през 1946 г.
 • До Йакчилан ще стигнем с лодки по река Усумачинта, на чийто бряг е разположен този класически мая град.  Мястото се намира в меандъра на мексиканския бряг на реката и достъпено само по вода. Йакчилан е основан през 5-ти век и достига блясъка на своето развитие през 8-ми век. Градът е известен със съхранените над 130 каменни паметници и стели, разказващи истории от царския живот. Градът е  един от най-елегантните примери за класическа архитектура на маите.
 • В края на деня се завръщаме в Паленке. Почивка, вечеря, свободно време.  Нощувка в Паленке.

През този ден ни предстои вълнуваща среща с един от най-забележителните древни градове на Маите – Паленке. Ще застанем лице в лице с  най-голямата стъпаловидна пирамида на Мезоамерика, ще видим Храма на надписите и ще научим за артефактите намерени там и  изиграли ключова роля за изучаването на цивилизацията на Маите.

• След Паленке пътят ще ни отведе до Кампече. Пристигане. Настаняване в хотела. Хотелът се намира в центъра на града.

След закуска напускаме хотела, но преди да поемем към Мерида ще се разходим из Кампече.  Ще видим ключовите за историята на града места. След историческата разходка из Кампече ще отпътуваме към два от най-значимите археологически обекти в Мексико – древните градове Ушмал и Каба. Късно следобед продължаваме към Мерида. Пристигане, настаняване в хотела, свободно време. Нощувка в Мерида.

• През този ден ни предстои да се срещнем  с едно от Седемте чудеса на света – Чичен Ица.

Древният и мистичен град на маите е ненадминат в класациите по посещаемост  в Юкатан и един от най-посещаваните в археологически обекти в Света.  Заради своето географско разположение и изключителна архитектурна красота, Чичен Ица определено се нарежда сред най-значимите центрове на цивилизацията на Маите на полуостров Юкатан.  Преплитането на типичните за традициите на маите конструктивни техники  и архитектурни елементи  с нови елементи от централно Мексико превръща Чичен Ица в най-значимият образец на Мая – Толтекската цивилизация в Юкатан.  Сред великолепните сгради,  устояли на времето са: Храмът на война,  “El Castillo” и кръговата обсерватория, известна като “El Caracol”

• След Чичен Ица се отправяме към Плая дел Кармен.  Приситигане в Плая дел Кармен. Настаняване. Свободно време. Нощувка.

Свободна програма и/или опция за допълнителни екскурзии и забавления:

Посещение на Коба и Тулум;

Шнорхелинг при рифа на Тулум;

Един ден в джунглата.

Свободна програма

 Трансфер до международното летище на  Канкун за полет към дома: Канкун – Инстанбул – София   Международните полети ще бъдат извършени с Турските авиолинии.

 • Международен полет София – Истанбул – Мексико Сити ; Канкун – Истанбул – София
 • Всички трансфери от и до летище
 • Вътрешен транспорт през цялото време на пътешествието .
 • Вътрешен полет Oaxaca – Tuxla GTZ.
 • Английски говорящи екскурзоводи през всичките дни на пътуването.
 • Всички входни билети за всички археологически обекти и музеи, предвидени в програмата.
 • 4 нощувки в Hampton Inn Suites 4* (или подобен ) в Мексико сити  – закуската е включена.
 • 1 нощувка в Holiday Inn La Noria 4* (или подобен) в Пуебла – закуската  е включена.
 • 2 нощувки вt Hostal La Noria 4* (или подобен) в Оаксака – закуската е включена.
 • 2 нощувки в Hotel Casa Vieja 4*(или подобен )в Сан Кристобал – закуската е включена
 • 2 нощувки в Hotel Nututun 4*(или подобен) в Паленке – закуската е включена.
 • 1 нощувка в Hotel Plaza Campeche 4*(или подобен)в Кампече – закуската е включена.
 • 1 нощувка в Hotel El Castellano 4*(или подобен) в Мерида – закуската е включена.
 • 3 нощувки в Illusion Boutique Hotel 4 *(или подобен) в Плая дел Кармен – закуската е включена
 • Водач от българска страна.
 • Застраховка на равностойност от 10 000 евро
 • Обеди и вечери.
 • Допълнителни екскурзии, които не са част от обявената програма.
 • Лични разходи, бакшиши.

Bажно: Пътешествието се осъществява при група от минимум 14 човека;

 • Ако за някой от пътуващите продължителността на пътешествието от 16 нощувки/17 дни е трудно изпълнимо можем да преложим по-кратък вариант, който изключва дните за релакс в Плая дел Кармен;
 • За онези, които искат да продължат пътешествието из света на маите можем да добавим  към описаната програма продължение в Белиз – 4 дни или допълнителни дни за почивка на карибския бряг (Плая дел Камен или Исла Мухерес). Програмата и цените на тези допълнения към основана програма са обект на отделна оферта.
 • Задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на връщане и поне две свободни страници.
 • За деца под 18г., пътуващи без родители – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да за вписани и двамата родители.

ЦЕНИ НА ПЪТЕШЕСТВИЕТО- ВАЖНО! Съобразявайки се с различните възможности за отсъствие от служебни и семейни ангажименти, предлагаме на Вашето внимание два варианта на пътешествието из Мексико:

 • Вариант 1 – 16 нощувки ( с 3 нощувка в Плая дел Кармен) – 2885 евро
 • Вариант 2 – 14 нощувки (с една нощувка в Плая дел Кармен) – 2783 евро

ПП посочените пакетни цени са със стойност на международните билети към дата на направената оферта и могат да претърпят изменения, за които Туроператора не носи отговорност.

За контакти и записвания: Валентина Димитрова – тел.: 0899 17 92 86; Viber & What’App на същия телефон; e-meil: valprim@gmail.com

 • Всички плащания се извършват по банков път, а за всяко плащане Клиентът получава фактура с посочена внесената сума.
 • След внасянето на последната вноска Клиентът получава договор с Туроператора, в който са упомената всички включени в пакетната цена услуги.
 • При записване Клиентът внася 40 процента от цената на пътешествието, а изравняването – до 2 седмици предИ датата на отпътуването, която е 15. 02.2022

УСЛОВИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ В МЕКСИКО:

При влизане в Мексико ваксини НЕ се изискват, а влизането става само на база отрицателен  ПСР тест.

 

Scroll to Top